NMV: Melkprijs moet minstens 40 cent worden

De eis van de NMV heeft in de eerste plaats te maken met de sterk gestegen voerkosten. Als gevolg van wereldwijde kraptes op de graan- en sojamarkten zijn de krachtvoerkosten in 2 jaar tijd met 50 procent gestegen en is de maïsprijs in dezelfde periode zelfs verdubbeld. De prijzen van bijproducten als perspulp en bierbostel zijn ook in gelijke mate meegestegen. Daarnaast zijn ook kunstmest en dieselprijzen flink gestegen.
Afhankelijk van toeslagen
De realiteit is helaas dat veel melkveehouders met smart op de inkomenstoeslagen zitten te wachten om de gaten weer te dichten. De NMV vindt het een trieste zaak dat de melkveehouderij zo afhankelijk van deze toeslagen geworden is. Een stijging van de kosten zoals die zich nu voordoet moet doorberekend kunnen worden in de melkprijs. De NMV vindt principieel dat melkveehouders uit de opbrengsten van hun melk en vlees een inkomen moeten kunnen halen. De actie van de European Milk Board (EMB) deze week in Brussel heeft dan ook de volledige steun van de NMV. Deze grote actie van Europese melkveehouders had nadrukkelijk tot doel om te komen tot een systeem van monitoring en marktregulering dat moet resulteren in een kostendekkende melkprijs (momenteel: circa 47 cent). Ook moeten melkveehouders meer marktmacht gegund worden, omdat de huidige mededingingswetten niet meer van deze tijd zijn. Individuele boeren zijn nu geen partij voor grote multinationals.
Actie EMB Brussel
In tegenstelling tot wat sommige media berichtten, was de EMB-actie in Brussel absoluut niet gericht tegen de daling van de toeslagen. De NMV vindt het onbegrijpelijk dat de LTO - zoals blijkt uit een reactie van Kees Romijn - zich drukker maakt over de daling van de inkomenstoeslagen dan over de structureel te lage melkprijs. De NMV kan niet begrijpen dat een organisatie, die zich belangenbehartiger noemt van ondernemers, zich neerlegt bij een situatie waarbij melkveehouders hun inkomen “verdienen” middels overheidspremies, in plaats van deze uit de markt te halen door marktgerichter te produceren.
Melkprijs moet kostendekkend zijn
De melkveehouderij krijgt, naast de huidige kosten, te maken met steeds verder oplopende productiekosten. Het komende jaar zal de kostenpost voor brandstof, door de afschaffing van de rode diesel, ook nog eens fors doorstijgen. Niet alleen bij de melkveehouder, maar ook bij de loonwerker die dit uiteraard zal doorberekenen. Tel hier ook de duurder wordende assurantiën bij op en het is duidelijk dat de kostprijs het komende jaar nog verder oploopt. Als daarnaast nog in het oog wordt gehouden dat de inkomenstoeslagen de komende jaren zullen dalen door de herverdeling en de verwachte verlaging van het EU-landbouwbudget, dan is duidelijk dat de melkprijs de komende jaren structureel omhoog zal moeten naar een kostendekkend niveau.
Tekst: NMV