Melkvee.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf

  • Menu
AgruniekRijnvallei logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over AgruniekRijnvallei
  • Contact
AgruniekRijnvalleiMechanisatieVoederwinning en bemestingHoe controleert u de hakselkwaliteit van uw mais?

Hoe controleert u de hakselkwaliteit van uw mais?

Ziet u ook liever geen maiskorrels in de mest? Zorg er dan voor dat de snijmais goed gehakseld wordt. Zetmeel is zeer kostbaar. Het is daarom zonde als dit verdwijnt in de mestput. Bovendien kan niet-verteerde mais leiden tot darmverzuring wat negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid. Met een goede hakselkwaliteit kunt u dit voorkomen. Stem de hakselkwaliteit daarom af met uw loonwerker.

Korrelkwaliteit beoordelen

De korrelkwaliteit kunt u beoordelen met behulp van een emmer water en een liter mais.

  1. Vul een emmer voor driekwart met water.
  2. Doe hier 1 liter vers gehakselde mais in (dit kan na de eerste vracht die gelost wordt).
  3. Dompel de mais meerdere keren onder met de hand.
  4. Wacht een aantal minuten zodat de mais de tijd heeft om te gaan drijven.
  5. Verwijder met de hand het drijvende materiaal (restplant) en giet het water af.
  6. Op de bodem van de emmer blijven nu de maiskorrels achter.
  7. Tel de maiskorrels. Er mogen maximaal twee halve korrels aanwezig zijn. Als dit er meer zijn, moet de korrelkneuzer fijner afgesteld worden.

Tabel 1: Beoordeling korrelkwaliteit snijmais

Aantal korrelsBeoordelingActie
> 2 halve korrelsSlecht gekneusdKorrelkneuzer direct fijner afstellen
2 halve korrelsRedelijk gekneusdKorrelkneuzer mag nog fijner
< halve korrelsGoed GekneusdGeen actie vereist

Richtlijnen voor haksellengte

Hoe fijner de mais gehakseld wordt, hoe makkelijker er verdichting in de kuil plaatsvindt. Ook geeft fijner hakselen minder voerselectie en stijgt de opname. De haksellengte is te meten met een liniaal. Je meet hierbij de gehakselde stengel- of bladdeeltjes. De optimale haksellengte hangt af van het drogestofgehalte van de mais (zie tabel 2). Probeer deze zo goed mogelijk in te schatten.

Tabel 2: Beoordeling haksellengte

DS% (vers product)Aantal mm
<348-10
34-38%6-8
>384-6
Penn State Shaker Box
Penn State Shaker Box

Hakselkwaliteit van de plant beoordelen

De restplant kun je eenvoudig beoordelen met behulp van de Penn State Shaker Box. De Penn State Shaker box bestaat uit drie verschillende lagen. Deze drie verschillende lagen zijn onderverdeeld in topzeef > 19 mm, middenzeef > 8 mm en opvangbak.

  1. Doe 1 liter verse mais in de topzeef van de Penn State Shaker Box.
  2. Schud deze uit door de box acht maal een kwart slag te draaien en na iedere slag vijf keer te schudden.
  3. Kijk in tabel 3 of de verhouding juist is.

Tabel 3: Richtlijn verdeling restplant in de Penn State Shaker Box

Aandeel
Topzeef3-8%
Middenzeef50-65%
Opvangbak20-30%

Meer weten of advies nodig?

Wilt u meer weten over hoe u de gezonheid van uw koeien bij vers gras op peil kunt houden? Neem dan vrijblijvend contact op met verkoopleider rundvee, Richard ter Beek of laat uw contactgegevens via het contactformulier.

  • Richard ter Beek

    Richard ter Beek

    Algemeen Manager AR Plant

    0622503625

    r.terbeek@argroep.nl

    • Stuur mij een bericht via Whatsapp
Contactformulier

Gerelateerde artikelen
Mais hakselen: tips voor de juiste bewerking

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
AR realiseert
Wij zijn AR (AgruniekRijnvallei): een actieve land- en tuinbouwcoöperatie met veehouders, akkerbouwers en fruittelers als leden. Onze ambitie? Het ondersteunen van agrarische ondernemers met hun uitdagingen van vandaag de dag en met hun plannen voor later. We beloven ze daarbij niet alleen resultaat, maar maken onze beloftes ook waar. Dit doen we met behulp van praktische adviezen en een breed scala aan doordachte oplossingen. Wij ontwikkelen en produceren niet alleen kwalitatief hoogwaardig Zuiver Voer, maar kunnen u als veehouder ook adviseren op het gebied van bedrijfsontwikkeling.
Assortiment
  • Rundvee
  • Jongvee
  • Melkvee
  • Vleesvee
  • Rosékalveren
  • Biologische diervoeders
Producten
  • Structuurbrok Gras
  • Sodagrain
  • Maxammon Grain
  • Droogstandsmix Maxima
  • Mineralen
Contact
Neem vrijblijvend contact met ons op
  • 0317-499510

    voer@argroep.nl

  • Dirk Italiaander

    Dirk Italiaander

    Technisch specialist melkvee

    0613631030

    d.italiaander@argroep.nl

    • Stuur mij een bericht via Whatsapp
  • Coen van Sterkenburg

    Coen van Sterkenburg

    Specialist rundvee & ruwvoerteelt

    0655331150

    c.vansterkenburg@argroep.nl

    • Stuur mij een bericht via Whatsapp
  • Teunis Kool

    Teunis Kool

    Specialist rundvee

    0622016272

    t.kool@argroep.nl

    • Stuur mij een bericht via Whatsapp
  • Sander Hulshof

    Sander Hulshof

    Manager AR Coproducten

    0610546974

    s.hulshof@ar-coproducten.nl

    • Stuur mij een bericht via Whatsapp
  • Richard ter Beek

    Richard ter Beek

    Algemeen Manager AR Plant

    0622503625

    r.terbeek@argroep.nl

    • Stuur mij een bericht via Whatsapp
Meer contactContactformulier
Social Media
  • Volg ons op Facebook
  • Volg ons op Twitter
  • Abonneer op ons Youtube-kanaal
  • Volg ons op Instagram
Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top