Stijgende prijzen voer en kunstmest houden saldo melkveehouderij onder druk

Voor de berekening van de cijfers is uitgegaan van een gestandariseerd bedrijf met 103 melkkoeien met een gemiddelde melkproductie van 8.950 liter per koe.
Hoge melkprijs
In mei 2020 lag de gemiddelde melkprijs nog onder de 33 cent per kilo. In de zomer van 2020 begon deze op te lopen naar 37,4 cent per kilo in augustus van dit jaar, 4,5 procent boven het tienjaarsgemiddelde. De berekende prijs is exclusief toeslagen, maar inclusief nabetaling. Het is de vierde keer in een periode van 20 jaar dat de melk in augustus zo duur wordt betaald. Ook de prijzen voor slachtvee stegen fors, 19 procent boven het langjarig gemiddelde. De prijzen voor gebruiksvee en kalveren schommelen rond het langjarig gemiddelde.
Hoge kosten
De positieve ontwikkelingen aan de opbrengsten kant worden voor een belangrijk deel te niet gedaan door snel stijgende prijzen van veevoer en kunstmest. Zo ligt de krachtvoerprijs in augustus 17 procent boven het niveau van vorig jaar, stijgt de prijs van maïs na een aanvankelijke daling licht en lopen de prijzen voor hooi al vanaf augustus 2019 op. Met als gevolg dat ondanks de positieve ontwikkelingen aan de opbrengstenkant, het saldo in de melkveehouderij toch onder druk staat.
Zuivelmarkt
De verwachtingen voor de zuivelnoteringen over heel 2021 zijn positief. Bij een achterblijvende aanvoer en een goede vraag vertoont de prijs een licht stijgende tendens. De afzet in de supermarkten ontwikkelt zich weer naar het niveau van voor Covid-19. De Global Dairy Trade (GDT), een index voor de stemming op de wereldmarkt, laat een positief beeld zien. In september van dit jaar lag de notering van de GDT 26 procent hoger dan aan het begin van de pandemie.

Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: WUR Agrimatie