Fotoserie: Maatschap De Jong kiest voor derde keer op rij voor Fullwood Packo

Maatschap De Jong in het Brabantse Alphen is al 45 jaar lang klant van Fullwood Packo. In augustus 2020 nam de jonge melkveehouder Mark de Jong (34) twee nieuwe M2erlins in gebruik welke zijn voorzien van de Streampulse melktechniek. Destijds werd op het bedrijf nog in een grupstal gewerkt. Er is de afgelopen decennia veel gebouwd en veranderd. Zo werd de ligboxenstal uit 1984 al meerdere keren verlengd en verhoogd. De 2×5 visgraatmelkstal werd in de loop der jaren uitgebreid tot een 2×7-melkstal. In 2010 stapten de melkveehouders over op twee Merlin 225 melkrobots van Fullwood Packo. De melkveehouders kozen afgelopen zomer andermaal en voor de derde keer in totaal, voor de bewezen melktechniek van Fullwood Packo. “Ik heb niet eens aan andere merken gedacht”, vertelt Mark de Jong, die de melkmachinefabrikant altijd trouw bleef.
Tijdens een bezoek aan een landbouwbeurs raakte Mark de Jong vorig jaar in gesprek met een vertegenwoordiger van Fullwood Packo. “We spraken over de nieuwe M2erlin melkrobot en de uitstekende kwaliteit en melksnelheid van de Streampulse melktechniek”, vertelt Mark de Jong, die meteen overtuigd raakte van de mogelijkheden.
Afgelopen zomer besloot De Jong de knoop door te hakken en zijn bestaande robots te vervangen, om zodoende voor extra capaciteit te kiezen. “We hebben de M2erlins van Fullwood Packo op 30 juni gekocht. Op 17 augustus zijn de robots aangesloten op hun nieuwe plek”, vertelt De Jong, over de snelle installatie van de robots.
Een maand na de ingebruikname van de nieuwe melkrobots is het opvallend rustig in de stal. “Dat is een goed teken. Van enige onrust is geen sprake”, aldus De Jong. De koeien op het bedrijf waren al gewend aan robotmelken. Voor de dieren was de overstap op de twee M2erlins dan ook niet zo groot. “We hebben de koeien één voor één opnieuw ingemolken om zodoende de coördinaten van de spenen opnieuw vast te leggen”, vertelt De Jong.
Na een maand heeft De Jong uitstekende ervaringen met de twee nieuwe M2erlins op zijn bedrijf. “Het aantal gemiddelde melkbeurten per dag is nog nooit zo hoog geweest. De dieren laten de melk beter schieten dan voorheen. Het uitmelken van de koeien is verbeterd. Dat heeft absoluut met de Streampulse melktechniek te maken”, aldus De Jong. De koeien kunnen de robots nu van de achterkant en de zijkant benaderen. De Jong is ervan overtuigd dat ook dit bijdraagt aan het gestegen aantal melkingen.
Met dank aan de Streampulse melktechniek laten de koeien hun melk sneller en vooral beter lopen. “Koeien met overvolle uiers zien we niet. Dat komt zeker ook door Streampulse”, vertelt de melkveehouder, die zijn ligboxen bedekt met matten en zaagsel en wekelijks drie keer kalk strooit.
De uiergezondheid op het bedrijf is goed. Er zijn weinig dieren met mastitis en de dierenartskosten zijn laag. Het celgetal is 120. “De koeien met nummers 24, 65 en 99 hadden altijd een verhoogd celgetal. Dat gaat door Streampulse zeker ten goede veranderen”, aldus De Jong, die na een jaar de balans gaat opmaken en dan meer kan zeggen over de verbeterslagen.
De Streampulse melktechniek zorgt ervoor dat de koeien de helft van de melk al binnen 2 minuten na aankoppeling van het melkstel laten schieten. Met dank aan Streampulse worden de slotgaten minder belast dan bij andere melktechnieken. Bij de Streampulse melktechniek krijgen de spenen tijdens het melken tijdig rust, doordat er niet continu vacuüm wordt gezogen. Dat voorkomt beschadigingen aan het slotgat en vochtophoping (oedeemvorming).
De melkveehouder streeft niet direct een productiestijging na. Het rollendjaargemiddelde is 9.800 liter, met 4,45 % vet en 3,55 % eiwit. “We willen het optimale rendement uit ons eigen ruwvoer halen. We voeren maar 4 kilo brok bij in de robots. De krachtvoerkosten blijven beperkt tot € 5,45 per 100 kilo melk”, aldus De Jong.
De Jong verkocht de twee vervangen Merlin 225 melkrobots aan een melkveehouder in de Achterhoek. “Hij was meteen enthousiast en hoefde niet lang na te denken over de aankoop van de tweedehands robots. Hij was onder de indruk van het feit dat die twee robots er na 10 jaar nog zo netjes uitzagen. Ik heb ze ook altijd goed schoongehouden”, vertelt De Jong.
De melkveehouders beweiden hun droge koeien en jongvee. De huiskavel is 50 hectare. Ze verbouwen onder meer mais, winterveldbonen en vezelhennep om bij te voeren aan hun koeien. Mark de Jong werkt samen met zijn moeder Elly, die de kuikens en het jongvee verzorgt en de administratie doet. Daarnaast heeft De Jong hulp van een zzp’er, een weekendhulp. Zijn vriendin Manon Vermeeren (23) helpt ook mee. Zij poseren hier samen voor de foto.
Mark de Jong heeft in maatschap met zijn moeder Elly een boerenbedrijf in het Brabantse Alphen. Er zijn drie takken op het bedrijf: melkvee, vleeskuikens en akkerbouw. Op termijn neemt Mark de Jong (34) het bedrijf over. De Jong houdt 115 melk- en kalfkoeien en 100 stuk jongvee. Jaarlijks verkoopt hij een aantal vaarzen. Bij het bedrijf hoort in totaal 120 hectare grond (inclusief pachtgrond). Naast gras en mais teelt De Jong onder meer winterveldbonen, vezelhennep, frietaardappelen, erwten, boontjes, spinazie en wintertarwe. De Jong houdt 100.000 vleeskuikens in drie stallen.