Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoerRuwvoerSlechts 12 procent ruw eiwit in begin juni-kuilen

Slechts 12 procent ruw eiwit in begin juni-kuilen

Het gras wat begin juni is gekuild bevat gemiddeld slechts 12,1 procent ruw eiwit. Opvallend is ook het extreem lage percentage droge stof van de Hemelvaartsdag-kuilen: gemiddeld 25 procent.

Eurofins onderscheidt twee inkuilpieken dit voorjaar. De meeste kuilen zijn gemaakt in week 19, rond Hemelvaartsdag. Het droge stof gehalte van die kuilen ligt rond de 25 procent waarbij grootste groep tussen de 20- 25 procent valt. Door de lange conserveringsduur is veel suiker (46 gram per kilo droge stof) omgezet naar melkzuur (86 gram per kilo droge stof). In een normaal jaar wordt er rond de 40 gram melkzuur gevormd. Deze kuilen zijn daardoor over het algemeen zuurder dan gemiddeld, met een gemiddelde pH van 4,3.

In de analyses komt goed terug dat het hoge vochtpercentage invloed heeft gehad op de conserveringsduur. Deze natte kuilen hebben langer doorgewerkt. Het suikergehalte is gedaald tot gemiddeld 46 gram per kilo droge stof. Dit suiker is omgezet in een hoog melkzuur gehalte van 86 gram per kilo droge stof waar dit normaliter rond de 40 zit. De pH van de kuil is daardoor ook lager uitgevallen, gemiddeld 4,3.

De ‘Hemelvaartsdag-kuilen’ hebben een prima voederwaarde van 972 VEM, met een relatief laag aandeel ruw eiwit van net geen 15 procent. Dit is 1,5 procent lager dan gemiddeld. Opvallend is het vrij hoge aandeel ammoniak van 12 procent. Het aandeel boterzuur komt op 3,3 gram per kilo droge stof. Normaal ligt deze rond de 2 gram. De combinatie van deze twee paramaters is een teken dat de pH onvoldoende snel gedaald is, waardoor er rotting ontstaat en boterzuurbacteriën zich makkelijker kunnen vermenigvuldigen, meldt het laboratorium.

Juni-kuilen

De tweede inkuil-piek was begin juni. De voederwaarde van deze kuilen daalde tot onder de 900 VEM. Het eiwitgehalte is gemiddeld slechts 12,1 procent. De kuilen zitten gemiddeld op 42 procent. Wel zijn ze wat broeigevoeliger volgens Eurofins.

Foto van Sjouke Jacobsen
Tekst: Sjouke Jacobsen

Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top