Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieMaatschappijYoghurt verlaagt sterfterisico voor mensen met hartproblemen

Yoghurt verlaagt sterfterisico voor mensen met hartproblemen

Het eten van enkele porties yoghurt per week hangt samen met een lager risico op sterfte door hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een onderzoek op basis van data van een eerder langlopend onderzoek van Alpha Omega Cohort, van Wageningen UR.

In het onderzoek binnen Regio Deal Foodvalley wordt de data gebruikt van meer dan 4.800 Nederlanders die een hartinfarct hebben gehad. Daarbij wordt gekeken naar langetermijneffect van goede voeding bovenop medicijnen en behandelingen.

Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen die een hartinfarct hebben doorgemaakt 30 procent minder kans hadden om te sterven aan hart- en vaatziekten wanneer zij een gezond voedingspatroon hebben. Om meer inzicht te krijgen welke voedingsmiddelen gerelateerd zijn aan het sterfterisico door hart- en vaatziekten, onderzocht promovenda Esther Cruijsen van WUR, afdeling Humane Voeding, het consumeren van een uiteenlopende groep van zuivelproducten. Daarbij werden zowel vette, halfvolle als magere varianten meegenomen.

Sterfterisico 20 procent lager

Melk en kaas was niet gerelateerd aan sterfte. Bij het eten van enkele porties (ongezoete) yoghurt per week, ongeacht het vetgehalte, was wel een duidelijk verband te zien. Het sterfterisico door hart en vaatziekten lag bij deze groep ongeveer 20 procent lager.

Het onderzoek geeft geen antwoord op de oorzaak van de positieve effecten van yoghurt. Cruijssen noemt de mogelijk gunstige effecten van probiotica in gefermenteerde zuivel op het microbioom in de darmen. Dit zou het immuunsysteem verbeteren en ontstekingen verminderen. Wat vervolgens de kans op een terugkerend hartinfarct verkleint.

Dit onderzoek biedt aanleiding om het voedingsdieet wat artsen of diëtisten adviseren bij deze categorie patiënten onder de loep te nemen. Volgens de promovendus zou het mooi zijn dat deze specialisten het eten van yoghurt in dit dieet meenemen.

Alpha Omega Cohort

De Alpha Omega Cohort is een langlopend onderzoek die startte in 2002 in 32 Nederlandse ziekenhuizen. Het initiële onderzoek werd in 2009 afgerond, maar sindsdien worden de data van de ruim 4.800 deelnemers nog steeds gebruikt in vervolgonderzoek naar specifieke sterfterisico’s.

Foto van Sjouke Jacobsen
Tekst: Sjouke Jacobsen

Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.

Beeld: PXhere

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top