Yoghurt verlaagt sterfterisico voor mensen met hartproblemen

In het onderzoek binnen Regio Deal Foodvalley wordt de data gebruikt van meer dan 4.800 Nederlanders die een hartinfarct hebben gehad. Daarbij wordt gekeken naar langetermijneffect van goede voeding bovenop medicijnen en behandelingen.
Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen die een hartinfarct hebben doorgemaakt 30 procent minder kans hadden om te sterven aan hart- en vaatziekten wanneer zij een gezond voedingspatroon hebben. Om meer inzicht te krijgen welke voedingsmiddelen gerelateerd zijn aan het sterfterisico door hart- en vaatziekten, onderzocht promovenda Esther Cruijsen van WUR, afdeling Humane Voeding, het consumeren van een uiteenlopende groep van zuivelproducten. Daarbij werden zowel vette, halfvolle als magere varianten meegenomen.
Sterfterisico 20 procent lager
Melk en kaas was niet gerelateerd aan sterfte. Bij het eten van enkele porties (ongezoete) yoghurt per week, ongeacht het vetgehalte, was wel een duidelijk verband te zien. Het sterfterisico door hart en vaatziekten lag bij deze groep ongeveer 20 procent lager.
Het onderzoek geeft geen antwoord op de oorzaak van de positieve effecten van yoghurt. Cruijssen noemt de mogelijk gunstige effecten van probiotica in gefermenteerde zuivel op het microbioom in de darmen. Dit zou het immuunsysteem verbeteren en ontstekingen verminderen. Wat vervolgens de kans op een terugkerend hartinfarct verkleint.
Dit onderzoek biedt aanleiding om het voedingsdieet wat artsen of diëtisten adviseren bij deze categorie patiënten onder de loep te nemen. Volgens de promovendus zou het mooi zijn dat deze specialisten het eten van yoghurt in dit dieet meenemen.
Alpha Omega Cohort
De Alpha Omega Cohort is een langlopend onderzoek die startte in 2002 in 32 Nederlandse ziekenhuizen. Het initiële onderzoek werd in 2009 afgerond, maar sindsdien worden de data van de ruim 4.800 deelnemers nog steeds gebruikt in vervolgonderzoek naar specifieke sterfterisico’s.