‘Gerstestro beter voor droge koe dan tarwestro of graszaadhooi’

In een webinar over droogstand die afgelopen week werd gehouden, legt productmanager Izak van Engelen de voordelen van gerstestro uit. „Gerstestro is zacht en smakelijk. Het is vrij van schadelijke schimmels en toxines en is laag in kalium en calcium, al is dit wel afhankelijk van grondsoort en bemesting. Granen zijn veel minder dan grassen in staat om die mineralen op te nemen.”
Volgens van Engelen is gerstestro zacht in de stengel en als koeien erop kauwen ontstaat er breed materiaal waar pensbacteriën goed op kunnen groeien. Daardoor blijft het stro, en daarmee het overige voer, lang in de pens en wordt optimaal verteerd.
Graszaadhooi versus natuurhooi
Veel droogstandsrantsoenen worden opgemengd met graszaadhooi. Van Engelen is geen voorstander van dit product. „Graszaadhooi bevat meer kalium en calcium dan stro en bij dit structuurproduct is er veel minder oppervlakte voor de pensbacteriën. Mooi gewonnen zelf gemaakt natuurhooi wel weer positief. Dit is smakelijk en bevat veel suiker wat juist wel weer gunstig is in de pens.”
Gehamerd tarwestro
Ook het momenteel populaire gehamerde tarwestro (dit stro is door een speciale hamermolen gegaan) komt aan bod. Van Engelen ziet in de praktijk een hoge opname van dit product. Toch is hij niet enthousiast. „Het nadeel is dat de vezelstructuur helemaal is kapotgemaakt wat de verblijftijd in de pens verkort. We zien bij mest zeven vaak veel strodeeltjes terug.” Een ander nadeel vindt hij dat bij gehamerd stro moeilijk is te beoordelen wat de kwaliteit van het oorspronkelijke stro was.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Ellen Meinen, ABZ Diervoeding