Leeftijdsopbouw Nederlandse melkveestapel verandert

In de afgelopen drie jaar steeg het aantal koeien ouder dan 68 maanden (5 jaar en 8 maanden) van 19 naar 25 procent. Het aandeel jongvee van 1 tot 2 jaar daalde van 27 naar 21 procent. Deze cijfers tonen aan dat de levensduur van runderen toeneemt. En dat is positief voor het duurzaamheidskengetal.
Leeftijd en gezondheid
Een ouder wordende veestapel betekent echter ook een groter risico op gezondheidsproblemen. Oudere koeien hebben meer kans te overlijden, waardoor op veel bedrijven het gemiddelde sterftecijfer toeneemt. Hoewel analyses van de GD aantonen dat niet op ieder bedrijf met een hoge levensduur het sterftecijfer toeneemt. Ook voor de uiergezondheid pakt een hoge levensduur niet altijd positief uit. Het gemiddelde celgetal van oudere koeien ligt van nature hoger dan bij de rest van de veestapel.
Een verdiepend onderzoek van de GD moet meer duidelijkheid geven over de relatie levensduur/diergezondheid.

Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Gezondheidsdienst voor Dieren