Tweede Kamer wil coulance voor knelgevallen fosfaatrechtenstelsel

Toen toenmalig staatssecretaris Van Dam het stelsel van fosfaatrechten invoerde, koos hij bewust voor een minimale knelgevallenregeling, om zo de generieke korting van de veestapel te beperken. Dat daardoor veel boeren in de problemen kwamen nam hij op de koop toe. Zij moesten hun gelijk maar bij de rechter halen.
De gerechtelijke procedures hebben lang geduurd en zijn voor een groot aantal knelgevallen nog steeds niet afgesloten. Zij hadden onomkeerbare financiële verplichtingen en hebben daarom, in afwachting van een rechterlijke uitspraak, jarenlang meer vee aangehouden dan waarvoor ze fosfaatrechten hadden.
Juridische spagaat
Een motie van de SGP, samen met het CDA, de VVD en de BBB, vraagt de regering nu om ‘tenminste recht te doen aan de juridische spagaat en de langdurige juridische onduidelijkheid waar knelgevallen mee geconfronteerd werden’. In minder ambtelijke taal vraagt de motie de regering om, wanneer de rechter uitspraak doet, niet acuut te handhaven, maar het bedrijf de tijd geven om alles op een fatsoenlijke manier af te handelen.
Bij de behandeling van de motie had minister Schouten al aangegeven om hier redelijk mee om te gaan. Maar toch ontraadde ze de motie, omdat die geen duidelijke termijn bood. „Voor de heer Bisschop is een redelijke termijn misschien twee jaar, en voor mij twee weken“, stelde zij toen. „En dan komen we straks weer tegenover elkaar te staan.“
Ondanks deze tegenwerping stemde een meerderheid van de Kamer toch met de motie in.