1 procent extra melk in EU houdt hogere melkprijs niet tegen

De Europese Unie veronderstelt dat heropening van horeca en foodservice met name de vraag naar kaas in de EU in de tweede helft van dit jaar zal stimuleren, waardoor er in 2021 naar verwachting een procent meer kaas wordt geconsumeerd. Ook trekt de export naar Japan en de Verenigde Staten aan, vanwege weggenomen handelsbelemmeringen.
Snel stijgende productie per koe
Ruim 20 procent van de extra melkproductie in 2021 zal tot kaas worden verwerkt, is de veronderstelling in de gisteren verschenen ‘short term outlook spring 2021’. In 2021 neemt de totale melkproductie in de EU toe met een procent, ondanks het vijfde jaar op rij met een dalende melkveestapel en de fors gestegen voerkosten. Onder de grootste EU melkproducerende landen groeit alleen de melkveestapel in Ierland nog. De extra melkaanvoer is het gevolg van de trend dat de gemiddelde productie per koe in de EU snel stijgt. Dit jaar wordt 2,0 procent extra melk per koe verwacht. Vorig jaar steeg de melkproductie per koe in de EU gemiddeld met 2,8 procent.
Veel minder rundvlees import
De alsmaar kleiner wordende melkveestapel in de EU heeft ook gevolgen voor de rundvleesproductie, die dit jaar naar verwachting met een procent zal afnemen. De zoogkoeienpopulatie neemt daarentegen toe met 48.000 koeien. Maar de daling van het aantal melkkoeien is met 220.000 stuks veel groter, luidt de verwachting.
Door de coronacrisis daalde de import van rundvlees in de EU met maar liefst 21 procent. Het Verenigd Koninkrijk en Brazilië verlegden de koers naar China en andere Aziatische bestemmingen.