Ook rundvleesmarkt klimt uit corona dal

De prijs per kilo geslacht gewicht steeg afgelopen weken over de hele linie met dubbeltjes tegelijk. Zowel voor slachtstieren als voor slachtkoeien. De prijzen van rundvlees zijn terug op het niveau van voor de coronacrisis.
Zelfvoorziening in Duitsland
Niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland, waar de zelfvoorzieningsgraad voor rundvlees amper nog 100 procent bedraagt. Europees gezien stijgt de melkproductie per koe wel, maar het aantal melkkoeien en vleeskoeien zeker niet. Dat gegeven en de trend dat de consument vaker kiest voor vlees uit de eigen regio, stemt de Duitse producentenorganisatie VGEZ optimistisch. Ook de Brexit zou de prijs van rundvlees in de Europese Unie ten goede komen, omdat de import van rundvlees uit Groot-Brittannië als gevolg van de Brexit afneemt.
Kalverhouderij en beurswereld
Veehandelaar Andries Kingma, die de veemarkt van Leeuwarden vertegenwoordigt, ziet in Nederland ook een verband met de fosfaatrechtenhandel. De aanvoercijfers van slachtkoeien bij de slachterijen zijn sinds 1 januari duidelijk lager dan in de laatste maanden van 2020. Daarnaast heeft de sanering van de kalverhouderij waarschijnlijk als neveneffect dat er geen verdringing van rundvlees door kalfsvlees meer plaatsvindt.
Globale economische ontwikkelingen kunnen ook een rol gaan spelen, zoals de snelle prijsstijgingen van olie en al iets langer stijgende prijzen van graan, soja en mais. Volgens het in agrarische markten gespecialiseerde bureau DCA in Lelystad (FL.) neemt de internationale beleggingswereld al een voorschot op het post corona tijdperk. Men dekt zich in tegen schaarste die dreigt als de economische ontwikkeling mogelijk met sprongen vooruitgaat.
De snel gestegen voerprijs heeft tot gevolg dat duurder rundvlees ook noodzakelijk is om de kosten te kunnen terugverdienen. Maar daar houdt de markt geen rekening mee, aldus Andries Kingma.
Mercosur dreiging
Er nadert ook een grote bedreiging voor de Europese rundvleesmarkt bedreiging, constateert het Duitse VGEZ. De zogenaamde Mercosur onderhandelingen met Zuid-Amerika zijn namelijk in een vergevorderd stadium gekomen. Op korte termijn worden er echter geen doorslaggevende besluiten verwacht. Frankrijk en Oostenrijk zijn verklaard tegenstander van het verdrag, dat door alle EU landen moet worden geratificeerd, alvorens het in werking kan treden en het aanbod van concurrerend rundvlees uit Zuid-Amerika fors kan toenemen. Ook in Nederland is er veel discussie over het ongelijke speelveld tussen beide continenten, zeker als de Europese Farm to Fork duurzaamheidsstrategie wordt doorgevoerd zonder vergelijkbare eisen te stellen aan geïmporteerd vlees van buiten de Europese Unie.