Na maaien direct schudden voor het beste inkuilresultaat

Het onderzoek is een herbevestiging van wat in het verleden in Nederland al vaker uit onderzoek is gebleken. Om die reden is de maaierkneuzer met breedafleg ook ontworpen, reageert specialist Dirk van ’t Riet op het onderzoek. Hij is werkzaam voor de Zuid-Hollandse veevoercoöperatie de Samenwerking. „Hoe sneller het gras droogt hoe minder voederwaardeverliezen je hebt. Daar is niets nieuws aan. Maar dit onderzoek laat nog weer eens zien dat hoe langer je wacht met schudden na het maaien, het langer duurt voordat het optimale droge stofgehalte wordt bereikt.”
32 procent droge stof optimaal of meer?
Het Britse onderzoek laat ook zien dat de inkuilverliezen het laagst zijn bij een droge stofpercentage van 32 procent. Boven dit droge stofpercentage loopt de voederwaarde sneller terug en wordt het inkuilen lastiger, omdat de kuil moeilijker te verdichten is. Dat heeft broei en schimmels langs de randen en het snijvlak van de kuil of sleufsilo tot gevolg.
Het Britse onderzoek heeft zich hoofdzakelijk gericht op suiker verliezen. Andere voederwaarde kenmerken zoals eiwit zijn niet meegenomen. Volgens Dirk van ’t Riet is dit nu juist in het kader van de eiwitbenutting in Nederland wel van groot belang. Naarmate het gras droger wordt ingekuild is de bestendigheid van het eiwit groter. Doorgaans komt dit de stikstofbenutting van het rantsoen ten goede. Een natgeregend gewas alsnog verder in laten drogen is zeker af te raden, blijkt eens temeer uit het Britse onderzoek.