Prijs afgekalfde vaarzen dalend op Duitse veiling
In Verden werd maximaal 2.350 Euro betaald. Op de veiling in Hamm bracht een Jordy dochter uit de fokveestal Köster te Steinfurt 3.500 Euro op, dankzij een zeer hoge exterieurscore. Gemiddeld kostten de 214 verkochte vaarzen 1.693 Euro. Dat is 93 Euro minder dan de vorige keer. Vertegenwoordiger Klemens Oechtering van de veefokkerij organisatie RUW schat in dat ongeveer 10 procent van de geveilde vaarzen in Hamm op 2 februari naar Nederland is geëxporteerd. De gemiddelde veilingprijs is exclusief 3 procent commissie en transportkosten.
Veel Duitse vee export in 2020
Volgens Vee&Logistiek rundveehandel vertegenwoordiger Hendrik Jan Kuenen wordt er in Duitsland veel gebruiksvee ingekocht voor Nederlandse melkveehouders. In Nederland zijn kwalitatief goede afgekalfde vaarzen schaars, vanwege de fosfaatreductieregeling waardoor er veel minder jongvee wordt aangehouden dan voorheen. Het aanbod beperkt zich hoofdzakelijk tot stoppende bedrijven. In Duitsland is het aanbod volgens Kuenen ook niet ruim, vanwege eveneens aangescherpte mestwetgeving maar vooral omdat er veel vaarzen naar het buitenland zijn geëxporteerd in 2020. Anderzijds staan de prijzen vanwege de coronacrisis en de relatief lage melkprijs behoorlijk onder druk.
Corona regels
In januari gingen de veeveilingen in Hamm en Verden vanwege corona maatregelen niet door. Als alternatief werden er online veilingen gehouden. In Leer werd de veiling die voor 9 februari was gepland vanwege de corona maatregelen afgelast, zeer tegen de zin van de organiserende stamboekorganisatie VOST. Op de veiling in Hamm waren volgens RUW vertegenwoordiger Oechtering ongeveer 60 mensen aanwezig in een hal die plaats biedt aan 500 mensen. Alle aanwezigen droegen mondkapjes. Morgen (woensdag 17 februari) wordt er een veiling gehouden in Krefeld. Op de veiling in Verden op 2 februari moesten bezoekers zich vooraf aanmelden.