Weidevogelnota Von Martels enthousiast ontvangen

Dat het aantal weidevogels de laatste decennia is afgelopen, en de weidevogelstand daardoor in gevaar komt, werd algemeen onderkend door de bij het debat aanwezige partijen - onder andere de PVV, FvD en de SGP waren hier niet bij aanwezig. Von Martels stelt in zijn initiatiefnota dat om dit te keren, verschillende maatregelen nodig zijn. Ten eerste moeten weiden vogelvriendelijker worden; later maaien, minder kort maaien, plasdrasgebieden, en kruidenrijk grasland. Ook het gedeeltelijk onder water zetten van het grasland in het voorjaar helpt; dat zorgt voor voedsel voor de vogels en verhindert kleine roofdieren om bij de nesten te komen.
Ondersteuning boeren
Daarnaast moeten boeren ondersteund worden met geld en met kennis. De initiatiefnota stelt voor om het budget voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer daarvoor te vergroten. „De huidige dertig miljoen voor weidevogelbeheer is ontoereikend“, stelde Von Martels in het debat. „Het volgende kabinet zal hiervoor meer geld moeten vinden.“ Zonder voldoende financiering is het plan gedoemd te mislukken.“ En die financiering moet ook voor langere tijd gelden; het gaat hier om perioden van minstens twintig jaar. Op die manier kunnen boeren structurele maatregelen nemen.
Predatoren
Als derde zal het predatorenbeheer moeten worden versterkt, bijvoorbeeld door ruimere mogelijkheden om op steenmarters en vossen te jagen, zodat meer kuikens blijven leven. Ook zwerfkatten nabij weidevogelgebieden zijn een gevaar voor de kuikens.
Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren had grote problemen met dit laatste element. Maar Von Martels stelde dat het noodzakelijk is dat alle drie de categorieën maatregelen samen worden genomen. „Het hangt allemaal samen“, stelde hij.
Von Martels vond steun voor zijn nota van partijen ter linker- en rechterzijde van de Kamer. Een CDA-motie waarin de regering wordt opgeroepen om binnen zes weken duidelijk te maken hoe structurele financiering voor het plan wordt geregeld, kreeg bijval van de ChristenUnie, GroenLinks, de VVD, de PvdA, D66 en de SP.