"Je koopt een melkrobot en geen marketingconcept"

Steeds meer melkveehouders kiezen voor Fullwood Packo vanwege de stabiele prestaties van de M2erlin melkrobot, de aftersales van de dealers en de hoge klanttevredenheid van de gebruikers. Dat laatste stemt Doede en Tinus het meest gunstig. “Daar doe je het tenslotte allemaal voor” zegt Doede.
De Jong en Hofman zijn praktische mensen die kiezen voor een nuchtere benadering: “Je koopt een melkrobot en geen marketingconcept” aldus Tinus die vervolgens zegt:
Bijzaken en mooie marketingconcepten vinden wij niet belangrijk, wij zorgen liever dat de koeien goed gemolken worden.
Wat 2021 gaat brengen
In het melkconcept van Fullwood Packo staat de koe centraal. Gezonde koeien die zich rustig en prettig voelen zorgen voor gelukkige veehouders met een goed rendement. In Noord-Nederland is drie robots per bedrijf, met ruimte voor een extra robot, steeds vaker de standaard. Robotmelken is ook bij de grote bedrijven volledig geaccepteerd. Beweiden speelt een steeds grotere rol. De Jong en Hofman zijn voorstanders van wat zij noemen ‘vrij koeverkeer’. Ze letten op logische looplijnen voor de koeien, maar bovenal adviseren ze een beweidingssysteem te kiezen en dit consequent door te voeren vanuit het vertrekpunt: de koe centraal. Voor Tinus en Doede staat 2021 in het teken van smartfarming. Slim melken, met inzet van steeds meer sensoren en toenemende aandacht voor het management van de veestapel.
Slim melken aanpak
De Fullwood Packo dealers nemen vooral op de grotere bedrijven steeds meer werk uit handen van de veehouders. In nauwe samenwerking met de voerleverancier wordt het totale rantsoen ingeregeld. Zij leggen de eisen neer vanuit voeding en de dealer zorgt voor de juiste instellingen in de robot. De sensoren en de slimme software bij de melkrobot geeft precies die meldingen die nodig zijn om het bedrijf goed te managen met een minimum aan arbeidsinzet. Als veehouder wil je gewoon weten welke koe tochtig is, zich niet lekker voelt of ziek is geworden. Die dieren kun je automatisch laten separeren zodat je je daar op kunt focussen. “De rest moet gewoon draaien zonder zorgen” zegt Doede Hofman, “boeren willen functionaliteit en hebben geen tijd voor lijstjes…”.
Slim plaatsen binnen de vergunning
In de meeste gevallen moeten de nieuwe robots ingepast worden in bestaande bebouwing. Lukt dat niet dan kom je in ingewikkelde vergunningentrajecten terecht die veel geld en tijd kosten. Dat inpassen in de beperkt beschikbare ruimte klinkt vaak makkelijker dan het is. De box van de M2erlin robot is zo ontworpen dat de koeien op meerdere manieren in en uit de box kunnen lopen en dat de robots op meerdere manieren te plaatsen zijn, ook ten opzichte van elkaar. Ook hier stond voor de constructeurs de koe weer centraal. Daarom durft De Jong hierover een boude uitspraak te doen:
Als onze robot niet in te passen is in jouw stal, dan hoef je niet verder te kijken, bel dan de aannemer maar voor een staluitbreiding.
Marktaandeel groeit sterk
Sinds de introductie van de M2erlin melkrobot in 2015 is het marktaandeel van Fullwood Packo bij nieuwe installaties gegroeid tot twintig procent. Sinds de introductie van de M2erlin melkrobot in 2015 is het marktaandeel van Fullwood Packo bij nieuwe installaties gegroeid. In de regio’s waar Melkveetechniek De Jong en Bosch HIT actief zijn komt het marktaandeel soms zelfs op meer dan 30% van de markt uit, schat Hofman in en hij voegt eraan toe: “er zijn regio’s waar sinds 2015 geen andere nieuwe robot dan die van ons is geleverd”.
Het zelfvertrouwen van de dealers groeit met de dag en dat is natuurlijk ook geen wonder als je ziet dat bestaande klanten blijven en negen van de tien nieuwe installaties bij melkveehouders plaats vinden die voor het eerst met Fullwood Packo melken. Beide dealers leveren naast alle melktechniek ook de volledige stalinrichting, mestschuiven, mestrobots en alles wat verder nodig is voor de melkveehouderij.
Zoek een dealer bij u in de buurt: https://bit.ly/3jvo2kF
Bosch HIT BV is als zelfstandig Fullwood dealerbedrijf opgericht in 1982. Sinds 2012 is het bedrijf in eigendom van Lolke Bosch, Sake Bosch en Doede Hofman. Het bedrijf is gevestigd in Bolsward en actief in Noordwest-Friesland en geheel Noord-Holland. Bel: 0515-57 55 09 of mail naar: mail@hit-bosch.nl
Melkveetechniek de Jong is op 1 september 1990 in Scharnegoutum begonnen als zelfstandig Fullwood dealerbedrijf. Het bedrijf is gevestigd in Gorredijk en actief in Zuid-, Noordoost- en Zuidwest-Friesland en Groningen. Bel: 0513-41 86 48 of mail naar: info@mvt-dejong.nl