Aaltjes en schimmels teisteren vooral nieuw ingezaaid gras

Het fenomeen speelt al een aantal jaren op rij. Het gras komt eerst goed op, maar na enkele weken worden kale plekken zichtbaar. Om de oorzaak de achterhalen heeft ForFarmers in oktober op vier percelen in het oosten van het land grondmonsters genomen. Deze monsters zijn geanalyseerd door laboratorium HLB in Wijster.
De conclusie van de grondmonsters is dat bemesting en aanwezige insecten geen veroorzakers zijn van de kale plekken. Daartegenover werd er een grote hoeveelheid aaltjes en schimmels in de grondmonsters aangetroffen. Deze aaltjes en schimmels hebben zeker te maken met de kale plekken, stelt ForFarmers, maar in welke mate blijkt nog onduidelijk. De voerfabrikant ziet een mogelijke relatie tussen de droge omstandigheden en de toenemende ziektedruk. Door de droogte is de weerstand van de grasplantjes minder waardoor ze gevoeliger zijn. Om hier meer inzicht in te krijgen, is vervolgonderzoek nodig, aldus ForFarmers.
Doorzaaien en vroege kunstmestgift
Percelen moeten minimaal twee gezonde spruiten per 10 vierkante centimeter hebben. Voor bedrijven die momenteel te maken hebben met kale plekken in het land, luidt het advies om zo vroeg mogelijk in het voorjaar door te zaaien, op voorwaarde dat de grond voldoende draagkracht heeft. Eventueel wordt aangeraden om eerst te rollen, als de grond niet voldoende aangedrukt is. Daarnaast adviseert ForFarmers om begin februari een kleine kunstmestgift van ongeveer 100 kilo KAS of andere stikstof/zwavelmeststof te geven.