Voorzichtige herleving torensilo in Duitsland

In de jaren ’60 zijn veel torensilo’s gebouwd. Ook in Nederland. Daarna nam de belangstelling af en schakelden veel veehouders naar rijkuilen. De hoge investeringskosten en het minder flexibel zijn in het voeren van een bepaalde snede (vaak meerdere sneden op elkaar in één silo).
In landen als Verenigde Staten, Canada, Oostenrijk en Zwitserland zijn nog een heel aantal veehouders die met torensilo’s werken. In Nederland wordt er hier en daar ook nog gebruik van gemaakt. Maar nieuwe silo’s komen er praktisch niet meer bij.
Arbeidsgemak
In Duitsland was dezelfde trend als in Nederland zichtbaar. Toch schijnen een aantal Duitse veehouders weer te investeren in torensilo’s. Een belangrijke reden is het arbeidsgemak. Boeren die met een voerrobot werken moeten vaak nog wel zelf voer uithalen. Een combinatie met torensilo’s zou nog een extra besparing bij het voeren opleveren. Daarnaast is het soms beter inpasbaar in het bouwblok dan rijkuilen of sleufsilo’s, die veel meer ruimte innemen. Een derde voordeel die deze trend zou stimuleren, is het beperken van de hoeveelheid afval. Bij het afdekken in een torensilo is geen folie nodig.
Investering
Een torensilo is een flinke investering. Een Duitse leverancier rekent met 125 euro per kubieke meter inhoud, inclusief fundering, montage en perssapopvang, bij 1.000 kuub inhoud. Een investering van 125.000 euro dus. Beduidend meer dan een sleufsilo. Maar de aanschaf van een sleufsilo is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dit heeft onder andere te maken met de aangescherpte regelgeving rond de opvang van perssappen. Er wordt gerekend met ongeveer 50 tot 60 euro per kubieke meter siloruimte bij een gemiddelde silohoogte van 2,5 meter. Daar is het grondwerk, de onderbouw en het scheiden van oppervlaktewater en perssapopvang bij inbegrepen. Het kleinere verschil in investering zou mede een reden zijn dat een aantal Duitse boeren weer een torensilo aanschaffen.
Droger maar flexibeler inkuilen
Boeren die een torensilo aanschaften, of al gebruiken, zijn vooral ook enthousiast over de voerkwaliteit en het feit dat er veel minder verliezen optreden. Wel kuilen ze iets droger in dan bij een rijkuil: tussen de 50 en 60 procent droge stof. Dit betekent een langere periode met droog weer nodig. Daar staat tegenover dat er makkelijker kleinere hoeveelheden ingekuild kan worden, in tegenstelling tot een rijkuil, waar steeds het plastic eraf en erop getrokken moet worden.