Meest gelezen items: mei 2020
Mei: Landbouw plotseling prioriteit, geen lichte sneetjes gras maaien

1. Landbouw voor Timmermans nu plotseling 'prioriteit'
Frans Timmermans heeft op 20 mei, ondanks verzet vanuit het Europees Parlement (EP) en vanuit de overkoepelende boerenorganisatie in Europa (COPA), toch zijn Food to Farm (F2F)-strategie ('van boer tot bord') gepresenteerd. Na een eerdere uitval begin dit jaar tegen de boeren, noemt hij de landbouw plotseling een 'prioriteit'. Timmermans komt behalve met een nieuw voedselplan ook met een nieuwe biodiversiteitsstrategie.
2. ‘Ga geen lichte sneetjes gras maaien voor meer eiwit’
Voeradviseur Alidus Hidding van adviesbureau VIB Consulting uit Assen adviseert veehouders om niet opeens lichte sneden gras te maaien om het aandeel eiwit in het gras te verhogen. Hij doet deze uitspraak in verband met de voermaatregel die minister Schouten aankondigde, waarmee het eiwit in krachtvoer wordt beperkt. Verschillende veehouders reageren dat zij lichtere snede gras willen maaien voor meer eiwit in het rantsoen.
3. Jeroen van Maanen definitief uit bestuur FDF
Jeroen van Maanen is definitief uit het bestuur van Farmers Defence Force gestapt. Van Maanen was binnen de belangenclub actief als woordvoerder en werd vooral bekend vanwege de gesprekken die hij binnen het Landbouw Collectief voerde met het ministerie over de stikstofmaatregelen.
4. Soja en raap in de ban door maximale eiwitgehaltes voor krachtvoer
Per 1 september gaan limieten in voor de hoeveelheid eiwit in krachtvoer. „In Nederland wordt meer eiwit gevoerd dan het dier nodig heeft”, schrijft minister Schouten in de brief waarin ze de normen bekend maakt. Met de regeling beoogt de minister de stikstofdepositie in Nederland dit jaar met 1,2 mol per hectare te verminderen. De regeling vervalt per 1 januari 2021. Voor dat jaar en de volgende jaren wil de minister afspraken maken met de sector over voermanagementmaatregelen. „Ter verdunning van de stikstofdoeken.”
5. Opinie: Verkoop stikstofrechten voor minstens 1.000 euro per kilogram vergund recht
Veehouders moeten stikstofrechten voor minstens 1.000 euro per kilogram vergund recht verkopen aan bedrijven uit andere sectoren, zoals de industrie. Bovendien moeten dierrechten voor pluimvee en varkens buiten beschouwing worden gelaten zodat (jonge) veehouders met een vergunning dierrechten voor een schappelijke prijs kunnen kopen en hun bedrijf kunnen blijven ontwikkelen. Dat vindt melkvee- en pluimveehouder Rinus Oolbekkink uit Holten (OV).