Meest gelezen items: april 2020
April: 35.000 kilo melk dumpen, oproep tot vrijwillige productiebeperking

1. 35.000 kilo melk per dag door de afvoer
In diverse landen - waaronder de Verenigde Staten, Canada en Groot Brittannië - wordt aan een gedeelte van de melkveehouders door de coronacrisis gevraagd hun melk te dumpen. Logistiek is in het gedrang of afzetkanalen - zoals de horeca - vallen weg. Voor boeren als Elizabeth Bares een hard gelag.
2. ‘Direct vrijwillige melkproductiebeperking invoeren’
De European Milk Board (EMB) wil dat de Europese Commissie direct maatregelen treft voor een vrijwillige productiebeperking voor Europese melkveehouders. Op deze manier verwacht de organisatie de gevolgen van de Coronacrisis op de melkmarkt te kunnen beperken.
3. ‘Gevolgen coronacrisis voor melkveehouderij het langst’
De melkveehouderij zal binnen de landbouwsector waarschijnlijk het langst de gevolgen van de coronacrisis ondervinden. Tot en met het eerste kwartaal van 2021 verwacht Rabobank dat de omzet van de melkveehouderij lager zal blijven dan over 2019.
4. Lichte snede maaien of wachten?
De grasgroei viel dit voorjaar tegen door de droogte. Op veel plaatsen stond de groei zelfs stil. De hoeveelheid gras die er stond wisselde erg; van een redelijke weidesnede tot een mooie maaisnede. Dit had niet direct gevolgen voor de kwaliteit. Toch stelden adviseurs dat het een goede overweging was om al (een deel van) de eerste snede te maaien, ook al viel de opbrengst wat tegen.
5. Waar zitten de grootste melkveebedrijven ter wereld?
Vijf Chinese bedrijven staan op de lijst van de tien grootste melkproducenten ter wereld. De internationale federatie IFCN heeft dit geëvalueerd met gegevens uit 2018 en 2019. De andere plaatsen in de toptien worden ingenomen door bedrijven uit de Verenigde Staten, Rusland en Saoedi-Arabië.