Meest gelezen items: februari 2020
Februari: Overschatting stikstofdepositie in 2012 al aangetoond, na 40 jaar geen keizersneden meer

1. Student toonde overschatting stikstofdepositie in Natura2000-gebied al in 2012 aan
Student Farming Systems Ecology (landbouwsystemen ecologie) Janklaas Santing concludeerde al in 2012 dat het Operationele Prioritaire Stoffen model (OPS-model) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ongeschikt is om de verspreiding van ammoniak uit de veehouderij te simuleren. Het model zou de stikstofdepositie fors overschatten.
2. ‘Veertig jaar doe je keizerssneden en ineens mag het niet meer’
Een 66-jarige dierverloskundige en castreur uit Voorthuizen werd voor het Veterinaire Tuchtcollege gesleept door de klachtambtenaar van het ministerie van LNV. Die vindt dat de man bestraft moet worden wegens overtreding van de Wet Dieren.
3. Nieuw in 2020: begin- en eindtijd weidegang bijhouden
Melkveehouders moeten met ingang van 2020 niet alleen de dagen registreren waarop de koeien weiden, maar ook de dagelijkse begin- en eindtijd van de weidegang.
4. Schouten sluit sanering melkveehouderij niet uit
Minister Schouten sluit niet uit dat het kabinet meer geld uittrekt voor een verdere warme sanering van de varkenshouderij. Ook houdt ze de mogelijkheid van een uitbreiding naar andere sectoren open.
5. Column: Het grote downplayen van het Mesdagfonds onderzoek
De presentatie van het stikstofonderzoek van het Mesdagfonds geeft een interessant inkijkje in onderzoek en journalistiek. Beide beroepsgroepen zouden waarheidsvinding hoog in het vaandel moeten hebben staan. Het schouwspel, want zo mag je het wel noemen, ging echter over wie de slag in de media zou winnen. De vraag is wat we daarmee opschieten. Beide kampen, natuur en landbouw, kwamen niet nader tot elkaar en dat is jammer. Het Mesdagfonds heeft wel belangrijke bevindingen boven tafel weten te brengen. Met een open houding van zowel journalistiek als onderzoek kom je nu sneller verder.