‘KAS als voorjaarsmeststof heeft zijn tijd gehad’

Hiervoor pleit het Nederlands Centrum voor de ontwikkeling van de Kringloopprecisiebemesting (NCOK). Daarvoor krijgen zij bijval van onderzoekers en specialisten uit de praktijk. Vrijdag 11 december werd een webinar gehouden over dit onderwerp.
Ammonium en ureum
Sinds 2015 wordt in de adviesbases voor de bemesting al het gebruik van ammoniumstikstof geadviseerd in het vroege voorjaar. Wim Bussink van het NMI vertelt dat gras de voorkeur heeft voor ammoniumhoudende meststoffen. Vooral bij lagere temperaturen kost het de plant minder energie om deze stikstofvorm op te nemen. Hier vallen ook de gestabiliseerde ureummeststoffen onder, waarbij de ureum eerst moet worden omgezet naar ammonium.
Door stabilisatie wordt de vervluchtiging van ureumstikstof beperkt. Wel wijst Bussink op het uitspoelen van stikstof bij deze meststoffen. Iets wat volgens hem nog wel eens buiten beschouwing wordt gelaten. Bussink adviseert om in het voorjaar meststoffen met minimaal 75 procent ammonium te gebruiken. Bij het opsplitsten van de kunstmestgift kan wel KAS gebruikt worden. Meststoffen met 100 procent ammonium bevatten vaak veel zwavel, wat voor sommige gronden nadelig is voor de opname van sporenelementen.
Betere kwaliteit eiwit
Wim de Hoop van kenniscentrum Knowledge Center for Green Growth (KCGG) wijst op de betere eiwitkwaliteit bij het gebruik van ammoniumhoudende meststoffen. Hij laat aan de hand van praktijkvoorbeelden zien dat het type meststof direct van invloed is op de eiwitkwaliteit. Hij pleit ervoor om meer te focussen op een hoge DVE en lage OEB, dan naar een hoog ruw eiwitgehalte.
CO2-uitstoot
Herre Bartlema van het NCOK, laat zien hoeveel verschil er is in de CO2 uitstoot bij de productie van de verschillende meststoffen. Bij de productie van KAS wordt veruit de meeste CO2 uitgestoten. Bij de productie van zwavelzure ammoniak is dit bijna tweederde lager. Bij gekorrelde en vloeibare ureum is dit nog lager. Stikstof uit reststoffen kunnen de CO2-uitstoot van meststoffen helemaal naar nul brengen.
Serie Webinars
Volgens de initiatiefnemers van het NCOK wordt er nog teveel gebruik gemaakt van nitraathoudende meststoffen als voorjaarsmeststof. In januari en februari organiseren ze daarom een serie webinars waar ze dit onderwerp uitvoerig willen uitdiepen, samen met het belang van precisiebemesting en de toepassing van de Afrekenbare Stoffenbalans.