Najaarskuilen hebben uitzonderlijk hoge voederwaarde

Het droge stofgehalte van de najaarskuilen ligt bijna op 48 procent. Het vijfjarig gemiddelde is 44,5 procent. Naast de hoge voederwaarde valt ook de DVE van 66 gram op. Het gemiddelde ligt op 63 gram. Vorig jaar lag het aandeel DVE (darm verteerbaar eiwit) beduidend lager; 58 gram per kilo droge stof.
Bovengemiddelde eiwitkwaliteit
Het ruw eiwit ligt met 194 gram rond het gemiddelde van afgelopen jaren. In 2019 lag het aandeel ruw eiwit een fractie hoger 196. De kwaliteit van het eiwit is dit jaar een stuk beter. Dit blijkt niet alleen uit het hogere aandeel DVE, maar ook de lagere ammoniakfractie (7,6 gram tegenover 8,8 gram gemiddeld) laat dit zien.
Het aandeel nitraat ligt met 3,4 gram op het vijfjarig gemiddelde. In 2018 bevatten relatief veel kuilen een hoog aandeel nitraat. Dit kwam door de droge zomer en daaropvolgende natte periode in de herfst, waardoor veel stikstof in het najaar vrij kwam door mineralisatie.
16 procent in gevarenzone
Dit jaar werd opnieuw gewaarschuwd voor hoge nitraatgehaltes in het gras. Hoewel het gemiddelde aandeel nitraat meevalt, ziet Eurofins Agro wel veel variatie tussen de kuilen. 16 procent van de najaarskuilen blijkt meer dan 5 gram nitraat per kilo droge stof te bevatten. Dit is de grens waarop gezondheidsproblemen kunnen ontstaan. De omzetting van nitraat naar nitriet in de pens zorgt voor vergiftigingsverschijnselen. Ongeveer 3 procent van de najaarskuilen zit boven de 7 gram nitraat. Bij balen is dit zelfs 6 procent. Eurofins adviseert deze kuilen stevig te verdunnen in het rantsoen met andere kuilen die minder nitraat bevatten.