Introductie fokwaarde voerefficiëntie CRV-stieren bij indexdraai december

De voerefficiëntie staat voor het aantal kilo’s melk dat een koe maakt uit een kilo droge stof voer. De fokwaarde wordt uitgedrukt als een relatieve index met een gemiddelde van 100. Dochters van stieren met een hoge score zijn efficiënter dan gemiddeld en dochters van stieren met een lage score minder efficiënt. Stieren met een (voorlopig) hoge score zijn bijvoorbeeld G-Force (109) en Kodak (107) en stieren met een lagere score zijn Danno (99) en Atlantic (97).
Rekenvoorbeeld
Dochters van een stier met een fokwaarde van 104 maken 2 procent meer melk uit een kilo droge stof voer dan dochters met een fokwaarde van 100. „Als de dochters van een gemiddelde stier 10.000 kilogram melk per lactatie produceren, geven de dochters van een stier met een fokwaarde van 104 met dezelfde hoeveelheid voer gemiddeld 10.200 kilogram. Bij een melkprijs van 30 cent is dat 60 euro extra melkgeld per lactatie bij dezelfde voerkosten, wat voor een koppel van 100 koeien neerkomt op een 6.000 euro hoger voersaldo”, aldus Pieter van Goor. Hij is bij CRV verantwoordelijk voor de verzameling en verwerking van voeropnamedata.
Erfelijkheid
Het nieuwe kengetal heeft een erfelijkheidsgraad van 0,18 en is daarmee minder erfelijk dan de meeste productie- en exterieurkenmerken, maar er is beter op te fokken dan op vruchtbaarheid en gezondheid. Bijzonder is dat alleen CRV-stieren een fokwaarde krijgen. Dat betekent dus ook jonge CRV-stieren met een nog zeer lage betrouwbaarheid. De reden is dat CRV het project financiert en er dus ook alleen metingen van dochters van CRV-stieren zijn. Hoe de concurrentie hier tegenaan kijkt, was te lezen in een artikel in de februari-uitgave van vakblad Melkvee (klik hier).
Kleinere en lichtere koeien
Volgens Van Goor is er een lichte negatieve correlatie tussen voerefficiëntie en dochtervruchtbaarheid (en ook ketose). „Maar dat geldt ook voor de relatie tussen Inet en dochtervruchtbaarheid, maar je kunt ook fokken op productie én dochtervruchtbaarheid.” Verder geeft Van Goor aan dat koeien met een hoge voerefficiëntie over het algemeen iets kleiner en lichter zijn dan gemiddeld.
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: CRV