Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
Levensduur logo
  • Home
  • Fokkerij
  • Jongvee
  • Voeding
  • Gezondheid
  • Huisvesting
LevensduurVoerRuwvoer'Verse koeien krijgen vaak te veel eiwit, oudmelkten te weinig'

'Verse koeien krijgen vaak te veel eiwit, oudmelkten te weinig'

Een BSK bij verse koeien die vijf punten lager ligt dan het gemiddelde. Veel mensen schrikken daarvan. Maar Henry van Ittersum van Eurokoeidee niet. „Rustig opstarten is een goed teken. Een vlakke lactatiecurve betaalt zich in de tweede helft van de lactatie terug en zorgt voor gezondere koeien. En daar kun je op sturen.”

Volgens zelfstandig voeradviseur Henry van Ittersum is het juist een goed teken als de BSK bij nieuwmelkte koeien een paar punten lager ligt dan bij dieren later in de lactatie.” De sleutel voor de melkproductie ligt volgens hem bij het eiwitniveau van het rantsoen. „Ik noem het wel het ‘gaspedaal’ van de melkproductie. Wil je dat koeien rustig opstarten, dan is er eigenlijk maar één manier: minder eiwit voeren. Tegelijk is het wel belangrijk dat de koe voldoende energie krijgt. Dit kun je beoordelen aan de hand van het lactosegehalte. Dit moet voor de verse koeien bovengemiddeld zijn.”

Ureum vijf punten lager

Volgens Van Ittersum mag het eiwitniveau bij nieuwmelkte koeien een procent lager liggen dan het ruw eiwit bij oudmelkte koeien. Bij een gemiddeld ruw-eiwitgehalte van 15,5 procent zou dit 15 procent ruw eiwit met een negatieve onbestendig eiwit balans (OEB) voor nieuwmelkte en 16 procent met een licht positieve OEB voor oudmelkte koeien zijn. Een belangrijk meetinstrument voor de zelfstandig adviseur is het ureum tussen de verschillende lactatiegroepen op de melkcontrole. „Het ureum van de koeien in de eerste twee lactatiegroepen (0-120 in lactatie, red.) zie ik het liefst vijf punten lager dan het ureum van de oudmelkte koeien.”

Is Van Ittersum niet bang dat een krappe productie als verse koe, later in de lactatie, melk kost? „Nee. Zeker tot het moment van dracht heeft de koe hormonaal voldoende drang om melk te blijven geven en zal een lagere piekproductie niet ten koste gaan van de productie in de tweede helft van de lactatie”, stelt hij. „Daar komt bij dat de gehalten vet en eiwit over de hele lijst vaak hoger zijn.”

Dracht ook bepalend

Marjolein Feiken van Valacon kan zich in grote lijnen vinden in het verhaal van Van Ittersum. „Eiwit is duidelijk de drijvende kracht achter de melkproductie. Vooral bij een systeem met individueel krachtvoer voeren, kan het voorkomen dat verse koeien nogal eens te veel eiwit krijgen en oudmelkte koeien te krap. Dit gaat ten koste van de persistentie.

Volgens de adviseuse is de dracht ook bepalend als het gaat om persistentie. „Je ziet dat bedrijven met persistentere koeien vaak een langere tussenkalftijd hebben. Dit hoeft beslist niet fout te zijn, als het komt omdat de koeien bewust later geïnsemineerd worden. Zolang ze maar persistent zijn. Ook zijn koeien die later geïnsemineerd worden vaak juist persistenter. Zodra de koe drachtig wordt, verandert de hormoonhuishouding en is de voeding heel bepalend voor de productie van de koe.”

Voeren op conditie

Eigenlijk is Feiken een groot voorstander van het voeren op conditie. „Zodra een hoogproductieve koe te veel conditie verliest, produceert ze te veel melk in vergelijking met wat ze aan energie kan opnemen. Het kan ook zijn dat de koe in de voorgaande lactatie te veel is gegroeid en daardoor in een te ruime conditie de droogstand in is gegaan of dat ze is gegroeid tijdens de droogstand. Overigens kunnen ook allerlei onderliggende problemen leiden tot conditieverval. Andersom krijgt een koe die toeneemt in conditie waarschijnlijk te veel energie. Je zou dus het liefst alle koeien willen scoren op conditie en mede aan de hand daarvan het krachtvoerniveau en de eiwitgift willen bepalen. In de praktijk is dit lastig om frequent genoeg uit te voeren en kleine verschillen in conditieverloop zijn met het fysiek beoordelen van de conditie bovendien lastig waarneembaar. Dan moet je toch denken aan hulpmiddelen als een body condition score-camera.”

Lees een uitgebreid artikel over voeren op conditie in de nieuwste editie van vakblad Melkvee die deze week verschijnt.

Foto van Sjouke Jacobsen
Tekst: Sjouke Jacobsen

Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Levensduur
Het streven naar een langere levensduur bij melkvee is een belangrijk onderwerp. Er zijn veel managementfactoren die de levensduur beïnvloeden. Melkvee zoomt op deze site in op het management van huisvesting, voeding, jongvee en gezondheid. De basisfactoren waar winst te behalen is.
Levensduurpartners
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top