Dit jaar en volgend jaar meer melkaanbod in EU

Het EU agri directoraat plaatst er nadrukkelijk de kanttekening bij dat deze inschatting sterk afhankelijk is van de coronacrisis ontwikkelingen. In heel Europa heeft de coronacrisis er voor gezorgd dat er meer melk direct van de boerderij en vanuit boerderijwinkels wordt verkocht.
Mogelijk ruwvoerschaarste
De stijgende melkaanvoer die het laatste half jaar is waargenomen is het gevolg van een hogere melkproductie per koe. Zowel dit jaar als volgend jaar wordt de stijging van de melkproductie per koe in de Europese Unie ingeschat op 1,6 procent. Het aantal melkkoeien neemt voornamelijk vanwege extra slachtingen juist af. Dit jaar met 0,4 procent en volgend jaar met 0,8 procent, schrijft het EU agri directoraat van de Europese Commissie in de ‘Short term Outlook’.
Vooral in februari en in juni en juli van dit jaar werd er meer melk aangevoerd dan vorig jaar. Als er ruwvoerschaarste optreedt gaandeweg de komende winter, kan de groei van de melkproductie afvlakken. Dat zou het gevolg kunnen zijn van de droge zomer in de landen waar de meeste EU melk wordt geproduceerd, van West Frankrijk tot Polen.
Ook extra melkaanvoer buiten EU
Ook buiten de Europese Unie voeren de zuivelondernemingen meer melk aan dan vorig jaar, volgens de cijfers van het EU agri directoraat. Ondanks de vraaguitval als gevolg van de coronapandemie dit voorjaar en beperkingen in transport. In het eerste halfjaar groeide de melkproductie in de Verenigde Staten net als in de EU met circa 1,5 procent. In Australië herstelde het melkaanvoer volume na de forse daling in melkaanvoer van vorig jaar als gevolg van de extreme droogte en hitte. Door gunstige weersomstandigheden werd in Argentinië zelfs 9 procent meer gemolken dan vorig jaar.
Hogere gehalten
In de Europese Unie stijgt niet alleen de melkaanvoer per koe, maar ook het vet-en eiwitgehalte in de melk. In het eerste halfjaar van 2020 registreerde het EU agri directoraat 1,8 procent extra melkvet aanvoer en 1,6 procent extra melkeiwit aanvoer. In Ierland werd zelfs 5 procent extra aanvoer van melkvet geregistreerd. Dat heeft waarschijnlijk te maken met een andere samenstelling van het weidegras, vergeleken met 2019.