Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieConcurrentiepositie Nederlandse melkveehouders stijgt

Concurrentiepositie Nederlandse melkveehouders stijgt

De kritieke melkprijs van gangbare bedrijven is in de periode 2014-2018 met twee euro per 100 kilogram melk gedaald. Daarmee lijkt de sector minder kwetsbaar voor schommelingen in de melkprijs en lijkt de concurrentiekracht van de gangbare melkveehouderij verbeterd.

De belangrijkst oorzaak van het dalen van de kritieke melkprijs is een gemiddelde stijging van de melkproductie van vijftien procent per bedrijf. Hierdoor kunnen de vaste kosten worden gespreid over meer kilogrammen melk, waardoor de kritieke melkprijs daalt. Ook in de biologische melkveehouderij is sprake van schaalvergroting, maar dit heeft vooralsnog niet geleid tot een daling van de kritieke melkprijs. De schaalvergroting op de biologische bedrijven kenmerkt zich door een verdere extensivering gecombineerd met een stijging van de melkproductie. De toename in het grondgebruik brengt zoveel vaste kosten met zich mee dat de kritieke melkprijs stijgt ondanks het gegeven dat ook de melkproductie stijgt.

Korte en lange termijn

Op de korte termijn realiseren de kleine gangbare bedrijven de laagste kritieke melkprijs, 31 euro per 100 kilogram melk. Voor bedrijven met vijftig koeien of meer ligt de kritieke melkprijs op 33 euro per 100 kilogram melk. De lagere kritieke melkprijs op kleinere bedrijven heeft twee duidelijk aanwijsbare redenen. Deze bedrijven halen vaak meer inkomsten buiten het bedrijf en ze hebben vaak minder schulden.

Op de lange termijn realiseren de bedrijven met 150 melkkoeien of meer de laagste kritieke melkprijs, gemiddeld 38 euro per 100 kilogram melk bij een melkprijsverwachting voor de lange termijn van 36 euro per 100 kilogram melk. Voor 76 procent van de bedrijven betekent dit dat zij op de lange termijn niet aan alle financiële verplichtingen kunnen voldoen. In de biologische melkveehouderij bedroeg de kritieke melkprijs in de periode 2014-2018 gemiddeld 52 euro per 100 kilogram melk. De gerealiseerde melkprijs in dezelfde periode bedroeg 50 euro per 100 kilogram melk. Dit levert voor vijftig procent van de biologische melkveehouders problemen op bij het voldoen van hun financiële verplichtingen.

Het gegeven dat 76 procent van de gangbare bedrijven en 50 procent van de biologische bedrijven op de lange termijn niet kunnen voldoen aan hun financiële verplichtingen staat in schril contrast met de constatering dat de concurrentiekracht lijkt verbeterd door een daling van de kritieke melkprijs.

Kostprijs versus kritieke melkprijs

Voor zowel gangbare als biologische geldt dat de kleinere bedrijven vaak een hoge berekende kostprijs hebben in combinatie met een lage kritieke melkprijs. Voor deze bedrijven geldt dat een relatief groot deel van de berekende kostprijs, niet daadwerkelijk in cash wordt uitgegeven. Bij bedrijven met 50 melkkoeien of meer ligt de kostprijs vaak lager, terwijl de kritieke melkprijs hoger ligt. Dit wordt veroorzaakt doordat een groot deel van de berekende kostprijs wel daadwerkelijk in cash moet worden uitgegeven.

Hierboven ziet u de verdeling van de kritieke melkprijs van 2018 voor de korte en de lange termijn over alle gangbare melkveebedrijven die deelnemen aan het Bedrijveninformatienet. Deze grafiek illustreert de enorme variatie in de hoogte van de kritieke melkprijs tussen bedrijven.

Foto van Hermien van der Aa
Tekst: Hermien van der Aa

Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen

Beeld: Susan Rexwinkel

Bron: WUR Agrimatie

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top