Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoerRuwvoerMaïs heeft tijd nodig om te conserveren

Maïs heeft tijd nodig om te conserveren

De droogte van de afgelopen jaren leidt op een toenemend aantal bedrijven tot voedseltekorten. Voor sommige veehouders betekent dit dat ze al snel moeten beginnen aan de nieuwe maïs. De Gezondheidsdienst (GD) waarschuwt boeren dat het voeren van vers gehakselde maïs kan leiden tot gezondheidsproblemen bij het vee.

Koeien vinden de verse maïs vaak erg lekker waardoor zij er extra veel van opnemen. Deze maïs bevat echter meer suiker dan geconserveerde maïs en dat kan problemen geven met de vertering. Koeien worden dun op de mest en de melkproductie daalt. Daar komt bij dat verse maïs gevoeliger is voor broei dan geconserveerde maïs. Het conserveren van maïs duurt vier tot zes weken. Na deze tijd kan de maïs zonder problemen worden ingepast in het rantsoen.

Aandachtspunten bij het voeren van verse maïs

Is het voeren van verse maïs onvermijdelijk, dan adviseert de GD de gift beperkt te houden. Het totale suikergehalte van het rantsoen verdient extra aandacht en kan worden verlaagd door andere suikerrijke producten te beperken. Door een beperkt deel van de maïs apart in te kuilen kunnen veehouders voorkomen dat zij het hele jaar moeten voeren van een slecht geconserveerde kuil.

Naast de conservering is ook de haksellengte van de maïs bepalend voor de structuur van de maïskuil. De ideale haksellengte hangt af van de kwaliteit van de maïs en de structuurwaarde van de rest van het rantsoen. Goede maïs wordt gehakseld op een lengte van 6 tot 12 millimeter. En voor het optimaal benutten van het maïszetmeel is het belangrijk dat de korrels goed gekneusd worden.

Invloed van de droogte op de kwaliteit

De droogte zorgt voor een slechtere kolfzetting en vergroot de opbrengstverschillen tussen de maïspercelen. Veehouders die twijfelen aan de structuurwaarde van het rantsoen kunnen de haksellengte van de maïs vergroten naar 12 tot 19 millimeter. Grover hakselen maakt de kuil wel broeigevoeliger en dat kan met name bij rijkuilen tot problemen leiden. Zijn de opbrengstverschillen tussen percelen dusdanig groot dat een veehouder besluit verschillende haksellengtes toe te passen, dan is het belangrijk de grovere maïs onderin te kuilen en de fijnere maïs daar overheen te rijden. Dit maakt het aanrijden van de kuil makkelijker, waardoor de kuil beter conserveert en minder broeigevoelig wordt.

Foto van Hermien van der Aa
Tekst: Hermien van der Aa

Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen

Beeld: Ellen Meinen

Bron: Gezondheidsdienst voor Dieren

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top