Maatschap Wullink bewijst dat het mogelijk is om een grote koppel koeien te weiden én intussen ook automatisch te melken. Lees hun verhaal uit de praktijk.
Robotmelken en veel koeien weiden is haalbaar

Het was een uitdaging om 5 melkrobots in te passen in onze bestaande stal

vertelt Eduard Wullink, die 3 robots aan de linkerzijde van de voergang plaatste en 2 robots aan de rechterzijde van de stal liet intekenen. Voor een goede inpassing van de robots werd de stal aan beide kanten deels verbreed. “De robots zijn mooi verspreid in de stal. De koeien hebben voldoende ruimte om de robots te betreden.”
De M2erlins van Fullwood Packo passen uitstekend in de stal van Wullink. “We kunnen mooi in de lengte werken. De dieren lopen de robotbox aan de voorzijde uit. Dat is ideaal in onze smalle, lange stal.”
Maatschap Wullink nam afgelopen jaar vijf nieuwe M2erlin melkrobots van Fullwood Packo in gebruik. De 5 melkrobots zijn ingepast in de bestaande ligboxenstal. De melkveehouders hebben een lange, smalle stal met 260 ligplaatsen. De voorzijde van de stal heeft een 2+1 indeling, het achterste staldeel is 5-rijig. De droge en verse koeien worden gehouden in een ruim opgezette strostal, met plaats voor 40 dieren.

De melkveehouders zijn blij met hun keuze voor de 5 M2erlins van Fullwood Packo. Al na 10 dagen was de loop naar de oude melkstal uit het systeem van de koeien, waarna het robotmelken als een trein begon te lopen. Eduard Wullink: “De elektrische aansluitarm draait heel stil. Dat zorgt voor veel rust in de stal en werkt prettig voor mens én dier.” Wullink is goed te spreken over het aansluiten en de melktechniek. “De aansluitarm is smal en rank. Dat zorgt voor vrijheid onder de koe. Het aansluiten is uit de kunst. De koeien worden goed uitgemolken, waarbij ik het een groot voordeel vind dat er per kwartier wordt gemolken. De melktechniek heeft een positief effect op de uiergezondheid. Vorig jaar hadden we maar 5 koeien met uierontsteking.”
Maatschap Wullink werkte jarenlang met een 2x12-melkstal. De 2 dagelijkse melkbeurten namen in totaal 7 uur in beslag. “Dat was erg tijdrovend”, aldus Wullink. De M2erlins van Fullwood Packo zorgen voor arbeidsbesparing en -verlichting en maken hem flexibel. “Het fysieke aspect van melken wordt nog weleens onderschat. De factor vreemde arbeid speelt ook mee. Het wordt steeds lastiger om goed personeel te vinden. Met de robots heb ik bovendien meer tijd voor het gezinsleven.”

De melkveehouders bewijzen dat het mogelijk is om een grote koppel koeien te weiden én intussen ook automatisch te melken. Bijzonder is het feit dat voor de weidegang ook de uiterwaarden van de IJssel worden gebruikt. De koeien moeten een dijk over om daar te komen. Wullink laat de dieren er zo’n 3 uur per keer weiden. In die tijd kunnen de dieren niet worden gemolken. De dieren gaan terug via de huiskavel, waarna ze ook weer naar de robots kunnen. De huiskavel is 16 hectare. In de uiterwaarden beschikt Wullink over een perceel van 13 hectare voor weidegang. “De dieren zijn in 20 minuutjes aan de overkant van de dijk. Dat gaat prima”, zo vertelt Wullink over het weiden van een grote koppel koeien in de uiterwaarden.

De melkveehouder maakt geen gebruik van een weidepoort. “Voor een bedrijf van onze omvang is dat niet praktisch”, aldus Wullink. Hij zet ’s ochtends om 7 uur de deur open, om zijn dieren in de loop van de middag weer allemaal naar binnen te halen. Wullink ziet de dieren vaak in kleine koppeltjes terug naar de robots lopen. “Ze gaan vrijwel nooit alleen, maar zeker ook niet als grote groep.”Wullink laat de techniek graag voor zich werken. Hij gaat daarom bewust niet de hele dag door achter ophaalkoeien aan. “Alleen ’s ochtends en ’s avonds haal ik indien nodig koeien op. Ze moeten zelf leren om naar de robots te gaan en er zeker niet aan gewend raken opgehaald te worden.” Met goed en degelijk hekwerk kan Wullink zijn ophaalkoeien vastzetten bij de robots. “In de praktijk hebben we maar weinig ophaalkoeien. Dat komt ook doordat we geen aparte krachtvoerboxen in de stal hebben. De koeien moeten voor brok naar de robots.”
Sinds de ingebruikname van de 5 robots is Wullink heel anders met zijn koeien bezig, zo vertelt hij. “We hadden hiervoor een simpele en verouderde melkstal, zonder technische snufjes. Ik was er best wel huiverig voor om niet alle dieren meer tweemaal daags voorbij te zien komen. Maar in de praktijk blijkt dat dit geen manco is, maar juist een voordeel.” Wullink is zijn grote koppel anders gaan managen. Hij legt uit: “We hebben nu vooral aandacht voor dieren met afwijkende cijfers en meldingen. Dat is heel overzichtelijk. De andere dieren redden zich wel. Eigenlijk is het allemaal veel rustiger en overzichtelijker geworden.” De melkveehouder kan aandachtskoeien eenvoudig via zijn telefoon selecteren. Automatisch separeren gebeurt vervolgens via de robots. Separatiekoeien kunnen via 3 robots in de linker stalzijde naar het grote strohok worden gestuurd.

Maatschap Wullink bewijst dat het goed mogelijk is om robotmelken én weidgang toe te passen bij grote koppels. “De robotbezetting is in mijn ogen medebepalend voor het succes. Bij ons leidt dat ertoe dat het allemaal makkelijk en soepel gaat”, aldus Wullink, die na de ingebruikname van de robots zijn arbeids- en krachtvoerkosten zag dalen. De melkveehouder richt zich vooral op goede gehaltes en streeft niet naar de allerhoogste productie. “De gemiddelde productie is na de ingebruikname van de robots met 800 liter per koe per jaar gestegen. We kunnen nog wel harder melken, maar dat is geen doel op zich. We moeten ons ook houden aan de fosfaatwetgeving”, aldus Wullink. Het aantal melkbeurten is ’s winters 3,2 en ’s zomers 2,8. “De M2erlins van Fullwood Packo dragen bij aan een goede dier- en uiergezondheid. Voor de koeien is het ideaal dat ze zelf kunnen bepalen wanneer ze worden gemolken.”
Maatschap Wullink richt zich de komende jaren vooral op optimalisatie en legt de focus op rendement. Meer koeien melken is niet meteen een wens. “We gaan in onze veestapel iets meer selecteren op robuustheid. Dat sluit aan op onze manier van boeren”, vertelt Wullink.
Het melkveebedrijf investeert intussen ook in zonne-energie. Dit voorjaar worden 1.400 zonnepanelen gelegd voor het opwekken van groene stroom. Maatschap Wullink wordt energieleverancier. “We zijn straks zelfvoorzienend en leveren daarnaast 70% van de totale opbrengst terug aan het net.”
Wil je meer informatie over de melkrobots van Fullwood Packo, klik dan hier: https://bit.ly/3leKqPO