Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieRabo wil duurzame voedselproductie versnellen

Rabo wil duurzame voedselproductie versnellen

Maandag lanceert de Rabobank wereldwijd het programma ‘Kickstart Food’. Hiermee wil de bank zijn wereldwijd toonaangevende rol op het gebied van agrofood gebruiken om de wereldvoedselproductie snel duurzamer te maken. Maar het is nog onvoldoende duidelijk wat Nederlandse boeren daarvan merken.

„Elke minuut worden er 176 kinderen geboren, maar sterven er ook elf aan ondervoeding”, betoogde Jacqueline Pieters bij de aftrap van het programma, waarin de Rabobank en de Verenigde Naties samenwerken. „En in diezelfde minuut wordt er 2,5 miljoen kilo voedsel verspild.”
„De bevolking groeit wereldwijd, terwijl het landbouwareaal vermindert”, vervolgde het hoofd van het Banking for Food Inspiration Centre van de Rabobank. „In 1960 was er 1 hectare landbouwgrond per inwoner van de aarde, nu is dat nog maar half zoveel. En wereldwijd stijgt het beschikbare inkomen, en willen mensen dus beter eten.” Kortom, de wereld staat voor een uitdaging. Maar die uitdaging biedt ook kansen, vindt de bank. Met het programma Kickstart Food stelt die een duidelijke doelstelling; in 2050 moet de wereld 60 procent meer voedsel produceren, met een ecologische voetafdruk die half zo groot is als nu.

Vier kernpunten
Om dat te bereiken hebben de bank en de Verenigde Naties vier kernpunten gedefinieerd waar de inspanningen zich op zullen focussen; Aarde, Verspilling, Stabiliteit en Gezond Eten. Maandag begon de bank met het eerste punt, Aarde. De focus daarbij is op het produceren van voldoende en veilig voedsel, met aandacht voor de ecologie. Rabo-topman Jan van Nieuwenhuizen kondigden aan dat de bank samen met de VN een fonds van een miljard dollar beschikbaar stelt voor dit doel. Volgend jaar volgt het tweede kernpunt, met als doel om voedselverspilling terug te dringen, en de andere punten volgen later.

Volgens de bank is de omslag naar een duurzamer voedselproductie niet enkel broodnodig, maar ook goed voor Nederland. En ook een goede zakenbeslissing; het programma zal innovatie op voedselgebied aanjagen, en daarmee nieuwe kansen voor bedrijven bieden, en sowieso zal Nederland, als tweede voedselexporteur van de wereld, profiteren van de verandering naar een meer duurzame voedselproductie.

Nederlandse boer
De boer zal er niet meteen veel van merken, denkt Van Nieuwenhuizen. „We gaan niet meteen iedereen financieren.” De bank neemt duurzaamheid al mee bij beslissingen om krediet te verlenen, vertelt hij. Met dit programma is de definitie van het begrip verscherpt tot de vier kernpunten. De Rabo-topman benadrukt dat de bank daarbij niet op de stoel van de boer gaat zitten. Maar bij beslissingen waar het erom hangt of de bank wel of niet investeert, zullen deze punten de doorslag geven.
„Maar - en het klinkt misschien vreemd voor een bank - geld is niet het enige dat we inzetten om de versnelling vorm te geven”, vertelt Pieters. „We zetten ook ons netwerk in en gaan actief kennis beschikbaar stellen.” Daarbij ziet de bank ook een rol voor zichzelf als regisseur, of in ieder geval inspirator, van de hele keten.

Mansholt
Met het programma snijdt de bank hetzelfde thema aan als Wageningen Universiteit vorige maand deed, bij de Mansholtlezing die ze had georganiseerd in Brussel. Wageningen-voorzitter Louise Fresco spoorde bij die lezing de Europese Commissie aan om precies op dit onderwerp beleid te ontwikkelen.
„Dat is toeval”, vertelt Van Nieuwenhuizen, „geen vooropgezet plan van Rabo en Wageningen om die verduurzaming op de agenda te zetten.” Fresco heeft weliswaar in de Raad van Commissarissen van de bank gezeten, maar heeft die functie een paar jaar geleden opgegeven.

Foto van Wim van Gruisen
Tekst: Wim van Gruisen

Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.

Beeld: Ruth van Schriek

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Pigbusiness.nl logo
Lees alles over de varkenshouderij onderwerpen markt, diergezondheid, voeding, mest, huisvesting op Pigbusiness.nl
Akkerwijzer.nl logo
Alles over de akkerbouw, economische ontwikkelingen, verschillende teelten, gewasbescherming, bodemgezondheid, bewaring, bemesting, marktprijzen en het weer.
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top