Melkvee.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf

  • Menu
MSD Animal Health logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over MSD Animal Health
  • Kennisbank
  • Contact
MSD Animal HealthJongveeGezondheidTips gezond kalf: goed biestmanagement is essentieel

Tips gezond kalf: goed biestmanagement is essentieel

Beeld: Els Korsten
Goed biestmanagement start met het geven van biest met voldoende antistoffen. Warm weer zorgt voor een extra uitdaging. Biest raakt sneller ‘overstuur’ door de hogere temperaturen en ook zijn kalveren soms wat slomer door de warmte, dus lastiger om ze voldoende biest te laten drinken. Gebruik onderstaande handvatten en ervaar zelf het plezier van kalveren die gezond starten.

Kalveren worden zonder antistoffen geboren en zijn afhankelijk van de antistoffen verkregen uit de biest. Voldoende antistoffen in de biest, ook wel goede biestkwaliteit genoemd, is dus essentieel.

Met behulp van de biestmeter kan de kwaliteit van biest direct bepaald worden. Om een goede indruk te krijgen van de biestkwaliteit op uw bedrijf is het belangrijk om meerdere koeien te testen en van zowel de vaarzen als de koeien deze waarden apart te noteren. Biest van voldoende kwaliteit bevat 50 gr IgG/liter of meer. Of een Brixwaarde boven 23. Biest met een mindere waarde is nog steeds goede voeding, alleen heeft het kalf veel meer liters nodig om voldoende antistoffen en andere voedingsstoffen binnen te krijgen.

Handige handvatten:

  • Melk de koe direct na afkalven geheel uit en vang de biest op in een schone emmer die af te sluiten is met een deksel. 6 tot 8 liter biest is de meest optimale hoeveelheid biest die een koe mag geven.
  • Zorg voor een schoon uier voor iedere melkbeurt, zeker net na het afkalven.
  • Bepaal de kwaliteit van de biest met de biestmeter, alleen biest van de beste kwaliteit is goed genoeg voor uw kalveren.
  • Geef het kalf direct na geboorte 2 tot 3 liter biest.
  • Totaal krijgt het kalf de eerste 24 uur 5,5 tot 6 liter biest.
  • Is een kalf te zwak om zelf te drinken dan is sondevoeding een optie. Verstrek het kalf maximaal 4 liter biest direct na geboorte.
  • Extra bescherming wordt verkregen door de kalveren gedurende 7 tot 14 dagen 200 ml ‘superbiest’ per voeding te geven naast de normale voeding.
  • De biest altijd koel bewaren (in een koelkast) om bacterie groei te voorkomen. Deze bacteriën zorgen er namelijk voor dat de antistoffen niet opgenomen kunnen worden.
  • Biest moet daarom binnen 1 uur na uitmelken koel staan of worden ingevroren om verontreiniging te voor-komen. Biest kan maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden en tot 1 jaar in de diepvries.
  • Warm de biest op tot maximaal 60˚C en nooit in de magnetron.
  • Controleer uw biestmanagement door middel van bloedonderzoek bij de kalveren, overleg dit met uw dierenarts.
  • Om verspreiding van andere ziekten (zoals para-tbc) te voorkomen alleen biest van de eigen moeder geven.

Let op! Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller bacteriën zich vermenigvuldigen.

Zelf aan de slag?

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Preventie loont!
De gezondheid van kalveren en koeien begint bij een preventieve aanpak. MSD Animal Health biedt u kennis, diergeneesmiddelen en support voor het behalen van de beste prestaties. Meer weten over preventie en aandoeningen?
Lees hieronder verder!
  • Longaandoeningen
  • Kalverdiarree
Vragen? Advies? Neem contact met ons op!
  • Janine de Vocht

    Strategisch Marketing Manager Ruminants

    06 12722713

    janine.vocht@merck.com

Meer contact
Video's
  • Waarom moet een pasgeboren kalf zo snel mogelijk biest krijgen?
  • Hoeveel biest heeft een pasgeboren kalf nodig?
  • IgG – Hoe weet je of een kalf voldoende weerstand heeft?
  • Helpt vaccineren tegen kalverdiarree?
  • Waarom is mestonderzoek belangrijk bij kalverdiarree?
  • Hoe verspreidt kalverdiarree zich op een bedrijf?
  • Wat is de beste manier om (biest)emmers schoon te maken?
  • Wat is de beste manier om eenlingboxen schoon te maken?
  • Hoe pakt een veehouder longontsteking aan?
  • Waarom zou u in de neus vaccineren en hoe moet u dit doen?
  • Waarom aandacht voor longgezondheid bij kalveren?
  • Hoe voorkomt u longontsteking?
Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top