
Meer eiwit uit eigen gras: grasbrok en vers gras

‘Het verschilt natuurlijk per bedrijf, maar heel wat veehouders hebben inmiddels twee of drie redelijke tot hele goede snedes gras in de kuil zitten’, weet ruwvoerspecialist Antoon Verhoeven. ‘Als daarmee je wintervoorraad is voorzien, is het slim om goed na te denken hoe je het gras en eiwit dat je nog gaat oogsten het best kunt benutten. Dat eiwit hoef je namelijk niet aan te kopen!’
Grasbrok laten maken
‘Als je genoeg gras hebt kan het heel interessant zijn om grasbrok te laten maken. Een goede grasbrok is een goed alternatief voor A-brok, met 900 tot 1.000 VEM, 16 tot 20% RE én een hoog aandeel DVE. Je hebt dus een super eiwitbenutting en geen conserveringsverliezen.’
Vers gras bijvoeren
‘Een andere optie is om vers gras op stal bij te voeren. Zo benut je het gras optimaal en vervang je, ook met het eiwitrijke najaarsgras, eiwitaanvulling. Beweiden kan natuurlijk ook. De laatste snedes bevatten vaak een hoog RE. Daarbij gaat je grasopbrengst omhoog doordat je frequenter lichte snedes maait en gaat het gras mooi kort de winter in. Melkveehouder Jan Eijkelenboom heeft hier al 19 jaar ervaring mee. Bekijk zijn aanpak hier >>