
Management kruidenrijk grasland nieuwe uitdaging

Projectbegeleider Edith Finke van DLV Advies vertelt over het pas gestarte project ‘Natuurlijke veehouderij’. “De uitgangspunten van het project zijn het minimaliseren van de aankoop van mineralen via krachtvoer en kunstmest”. Daarnaast staan bodem, bodemleven, natuur en biodiversiteit centraal en is er aandacht voor nieuwe verdienmodellen voor een rendabele bedrijfsvoering. Met 5 loonwerkers zijn er vijf verschillende proefveldlocaties aangelegd met kruidenrijk grasland.
Concurreren met grassen
“Kruiden zijn best lastig”, legt Finke uit. “Eigenlijk wil je blijvend grasland en het in stand houden van kruiden is daarbij een uitdaging. Allereerst is de groeistart van kruiden cruciaal, want die moeten direct de concurrentie met grassen aan kunnen. Daarom zijn er nu vijf demovelden aangelegd waar effecten mee gemeten worden van verschillende methodes van doorzaaien en nieuw inzaaien.” Er worden verschillende zaaidieptes en percentages kruiden getest.
De velden zijn dit voorjaar ingezaaid en worden twee jaar lang gevolgd. Na de zomer vinden er opnieuw zaaiproeven plaats. Uiteraard spelen ook de weersinvloeden een grote rol in de proeven. “Met de droogte dit voorjaar lijkt een oppervlakkige zaai nu in het nadeel, maar we gaan het zien”, aldus Finke.
Pionieren
Er is nog maar weinig bekend over het management van kruidenrijk grasland voor melkveehouders en loonwerkers. Finke: “Het is iets nieuws, en de praktijk wil ermee aan de slag. Je komt er alleen maar achter door het te proberen. Per bedrijf en grondsoort is de situatie en daarmee ook de uitgangspositie voor kruidensoorten net weer even anders. We hopen dat er straks weer veldbijeenkomsten mogelijk zijn waar we de boeren de eerste resultaten kunnen laten zien. De demovelden hebben niet alleen betrekking op kruiden in grasland, maar ook op rijenbemesting in snijmais en niet-kerende grondbewerking. Ook die aspecten zullen we nader onderzoeken.
‘Leren en inspelen op biodiversiteit’
Bert Post in Eemnes is een van de vijf deelnemende loonwerkers die de kruidenproeven aanlegt. Hij wil graag meer leren over en inspelen op de toenemende vraag naar biodiversiteit. “Bij onze proef hebben we met een speciale strokenzaaimachine in bestaand grasland doorgezaaid. En in een ander perceel na het doodspuiten en egaliseren in drie verschillende samenstellingen gras en LG Graslandkruiden ingezaaid bij een veehouder”, aldus Post.
Hij geeft ook aan dat er nog veel kennis nodig is op het gebied van management van kruidenrijk grasland. In de proef worden ook bepaalde stroken niet of later gemaaid om zo generatieve vermeerdering (via het zaad) van de kruiden te realiseren. “Wij blijven deze proeven in elk geval ook na de twee jaar van de proef monitoren.”