Melkveehouders mogen collectief productie plannen van EU

De Europese Commissie heeft een pakket maatregelen bekend gemaakt om de meest getroffen landbouwsectoren te ondersteunen. Het omvat steun voor particuliere opslag, flexibiliteit bij marktondersteuningsprogramma's en het toestaan van samenwerking, in afwijking van de EU-regels.
De Commissie wil steun verlenen voor de particuliere opslag van zuivelproducten (magere melkpoeder, boter en kaas) en van vlees (rund-, schapen- en geitenvlees). Op grond hiervan kunnen producten voor een periode van twee tot zes maanden uit de markt worden genomen.
Particuliere opslag is ook uitgevoerd in de crisis van 2015. Het gevolg was weliswaar een directe bodem in de prijsdaling van zuivel, maar ook een langzaam herstel, omdat de opgeslagen producten nog lang op de markt bleven drukken. Wellicht is dat de reden van een tweede maatregel, waarin marktdeelnemers zelf marktmaatregelen mogen nemen. Concreet betekent dit dat de zuivelsector de melkproductie collectief mag plannen, voor een periode van maximaal zes maanden.
„De gevolgen van de coronacrisis treffen de landbouw steeds harder", vertelde Wojciechowski. „Daarom kondigen we vandaag een nieuw en ingrijpend pakket maatregelen aan om de meest geraakte landbouwsectoren te ondersteunen." Hij zei vol vertrouwen te zijn dat deze maatregelen snel tot concrete resultaten zullen leiden.
Brief
Wojciechowski streeft ernaar dat de maatregelen voor eind april worden goedgekeurd. Voor goedkeuring is instemming van de lidstaten nodig; dit kan ertoe leiden dat de maatregelen nog van inhoud veranderen. Maar het is niet waarschijnlijk dat de lidstaten deze maatregelen verwerpen; een gemeenschappelijke brief van de landbouwministers van 27 van de 28 lidstaten (enkel het VK heeft de brief niet ondertekend) stelde vorige week dat de maatregelen die de Commissie tot dan toe had ondernomen te weinig waren, en vroegen specifiek om steun voor private opslag en meer flexibiliteit in de mededingingsregels.