Herstel tijdig de schade aan het grasland

Erg belangrijk is het om de juiste afweging te maken tussen herinzaaien of bij-/doorzaaien. Bij doorzaaien van het grasland wordt de bestaande zode in tact gehouden, waardoor de stevigheid van het wortelpakket behouden blijft. Het doorzaaien zorgt voor nieuwe grasplantjes, welke extra opbrengst en voederwaarde opleveren. Om elk jaar het maximale van uw grasland te oogsten, is het belangrijk om bij het inzaaien goed te weten welke grasmengsels u gaat gebruiken. De mengsels met de nieuwste rassen van de Rassenlijst hebben een beduidend hogere opbrengstpotentie en dat scheelt uw bedrijf veel krachtvoerkosten op jaarbasis. Daarmee geven de koeien namelijk meer melk uit eigen grasland.
Door de te natte omstandigheden is de draagkracht van de zode nog regelmatig te laag. Bespuiting van het grasland tegen onkruiden is dan veelal eerder mogelijk dan doorzaaien. Na het spuiten tegen onkruiden is het advies om ca. 5 à 7 dagen te wachten met doorzaaien. Voor het doorzaaien dient de bovenste laag van de grond wel iets opgedroogd te zijn. Verder is het belangrijk om na het doorzaaien de grond aan te rollen.
Een blijvende weide heeft na verloop van tijd meestal niet dezelfde standvastigheid meer waardoor de ruwvoeropbrengst van het perceel gegarandeerd terugloopt. Door het perceel jaarlijks goed te onderhouden, is het goed haalbaar om een blijvend grasland 10 jaar dezelfde kwaliteit en opbrengsten te laten leveren. Het doorzaaien van deze blijvende graslanden met de allernieuwste grasrassen, zorgt derhalve voor een verbeterde kwaliteit en opbrengst van het grasland.
Tekst: Plantum