
Effect van hitte op verteerbaarheid snijmais

Waar het drogestof- met 37,6% en zetmeelgehalte met 386 gram op een prima niveau zijn, ligt de celwandverteerbaarheid met 50,4% fors lager dan in andere jaren. Een lagere celwandverteerbaarheid zorgt ervoor dat de koe de restplant minder goed kan benutten. De VEM valt daardoor ook lager uit.
Verklaring in groeiseizoen
Een verklaring hiervan is te vinden in het bijzondere groeiseizoen 2019. Met name de recordwarme dagen in juli in combinatie met droogte heeft gezorgd voor een versneld verouderingsproces van de celwanden. De verteerbaarheid neemt hierdoor af.
Laatste kans: doe mee aan de VEM-wedstrijd!
Heb je ook een kuiluitslag van snijmais 2019 en heb je die nog niet ingestuurd? Deel hem alleen nog deze week via www.vemwedstrijd.nl en je krijgt een gratis paar stevige sokken gratis thuisgestuurd! De beste kuilen worden beloond met een hotelweekend Zeeland.