Bierbostel en koolzaadschroot sleutel tot verlagen methaanuitstoot

Dat blijkt uit onderzoek van het Vlaamse Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).
Uit de studie van het ILVO blijkt dat ingrijpen in de samenstelling van het veevoer, een veelbelovend spoor is om het methaan sterk te reduceren. Die onderzoeken zijn al jaren bezig, maar voor het eerst durft het ILVO er een cijfer op te plakken: 11 tot 13 procent minder uitstoot.
Bierbostel voeren lijkt een belangrijk effect te hebben. Dit is te verklaren door de tragere vertering die het geeft in de pens, waardoor de spijsvertering wordt gestimuleerd. Maar alleen bierbostel zorgt niet voor een lagere methaanuitstoot. Tijdens de studie werd alleen minder methaan gemeten wanneer zowel bierbostel als koolzaadschroot aan het voer werden toegevoegd. Alleen koolzaadschroot voeren bleek ook niet effectief. De onderzoekers hebben nog geen verklaring kunnen vinden waarom juist de combinatie van beide voedermiddelen zo succesvol zijn op het verlagen van de methaanuistoot.
Minder soja
Samen met de methaanuitstoot verkleint ook de ecologische voetafdruk van de landbouwsector. Door deze nevenstromen te gebruiken, hoeven er geen andere grondstoffen, zoals extra soja, in het rantsoen te worden ingemengd. Zodoende daalde volgens ILVO de ecologische voetafdruk van een liter melk met maar liefst 31 procent