
Betere stikstofbenutting geeft meer melkeiwit

Meer melkeiwit door betere stikstofbenutting
Meer eiwit van eigen grasland. Een prima streven, zeker als dat ook nog eens vertaald kan worden in een hogere productie van melkeiwit. Om graseiwit om te zetten in meer melkeiwit is de samenstelling en productiecapaciteit van de zode van doorslaggevend belang. Meer melkeiwit krijg je door:
- Betere stikstofbenutting
- Hogere drogestofproductie per kg stikstof
- Hogere drogestofopname door de koe
- Grasrassen met een verhoogde voederwaarde
In dit artikel komt de betere stikstofbenutting aan de orde.
Rol van stikstof in grasteelt
Melkeiwit is kort gezegd het eindresultaat van onder andere de omzetting door de koe van eiwit uit het gras. Om gras deze benodigde eiwitten te laten produceren is stikstof nodig. Stikstof is namelijk een essentieel element in aminozuren die op hun beurt de bouwstenen zijn voor eiwitten. Daarnaast stuurt stikstof de groei van gras. Het helpt het op lengte te laten komen en voldoende biomassa op te bouwen. Dit doet ze door een rol te spelen bij de celdeling en celstrekking. Vooral het vormen van bladeren vraagt relatief veel stikstof. Ook heeft gras stikstof nodig voor het aanmaken van bladgroen. Bladgroen is nodig voor de fotosynthese waarbij o.a. glucose (suiker) wordt gevormd. Suiker (= smakelijk) op haar beurt stimuleert de koe om extra gras op te nemen en daarmee extra eiwitten.
Voor diverse processen wordt dus stikstof gevraagd. De uitdaging voor het gras is om zo veel en zo efficiënt mogelijk stikstof op te nemen tijdens de groei en daarna te zorgen voor zoveel mogelijk energie voor de koe om graseiwit om te zetten in melkeiwit. Wanneer dit optimaal verloopt gaat uiteindelijk minder stikstof via de urine verloren, creëer je een hogere stikstofefficiëntie en meer melkeiwit per eenheid.
Betere stikstofbenutting bij veel wortels
Om gras voldoende stikstof te laten opnemen moet er uiteraard primair voldoende stikstof beschikbaar zijn via bemesting en/of mineralisatie. Voor mineralisatie is effectieve organische stof, actief bodemleven, vocht en temperatuur noodzakelijk. De toegediende of gemineraliseerde stikstof wordt uiteindelijk via de wortels opgenomen in de vorm van nitraat of ammonium. Voor veel melkeiwit is gras nodig met een hoge productiecapaciteit (droge stof) en een uitgebreid wortelgestel dat in staat is maximaal vocht en mineralen op te nemen. DSV zaden speelt hier met haar COUNTRY MilkMore mengsels op in door deze samen te stellen met grassoorten en -rassen die speciaal veredeld zijn op een hoge mate van stikstofefficiëntie. Dit komt tot uiting in een hoge absolute jaarproductie van droge stof, ziekteresistentie, droogteresistentie, latere datum doorschieten, smakelijkheid en verteerbaarheid. Deze mix zorgt er niet alleen voor dat het groeiseizoen en daarmee de productie wordt verlengd, ook krijg je een betere zode met een betere doorworteling. Veel wortels maken de opname van veel voedingsstoffen mogelijk, ook geven ze een boost aan het bodemleven door bijvoorbeeld de extra zuurstof die in de grond wordt gebracht.

Meer melk met COUNTRY MilkMore
Vergelijkend onderzoek laat zien dat de COUNTRY MilkMore mengsels uitblinken in een nog betere verteerbaarheid. Gemiddeld bevatten de mengsels door deze betere verteerbaarheid (en extra suiker) gemiddeld 25 VEM/kg DS extra. Omgerekend is dit bijna 1 kg melk per koe per dag extra bij een grasrijk rantsoen. Door aan sommige mengsels ook nog rassen met het MilkIndex-label toe te voegen krijgt die verteerbaarheid nog een extra impuls. Een extra impuls met als resultaat nog meer kilogrammen melk en meer melkeiwit.
Een hoge N-efficiëntie, een hoge productie én een uitstekende verteerbaarheid: een combinatie van jarenlang veredelingswerk waar DSV onderscheidend in en trots op is. Wij dagen u uit dit ook op uw eigen bedrijf te ervaren. Voor uitgebreide aanvullende informatie over de COUNTRY-mengsels, zie de COUNTRY-brochure.
Herkenbare grasmengsels met een onderscheidende opbrengst en kwaliteit: dat is de DSV COUNTRY productrange voor de melkveehouderij. DSV COUNTRY grasmengsels is een unieke reeks mengsels met elk specifieke eigenschappen voor een geoptimaliseerd teeltdoel. Elk mengsel verschilt individueel door een specifieke mix van rassen in de juiste samenstelling toegespitst op de teeltwensen/eisen van de veehouder. De gemeenschappelijke factor van álle mengsels is de uitzonderlijke opbrengstpotentie en voederwaarde.
Onderdeel van de DSV COUNTRY productrange zijn de DSV COUNTRY MilkMore mengsels. Voornamelijk deze mengsels bevatten één of meer rassen met een speciaal veredelde poreuzere celwandstructuur die significant beter verteert. Niet alleen de vorm en mate van porositeit is uniek, ook de gecontroleerde manier van vertering zonder extra risico op pensverzuring, is heel bijzonder. Voor de herkenbaarheid zijn deze rassen apart gelabeld met het MilkIndex-label.
Het MI-label staat garant voor een ras met een verhoogde voederwaarde resulterend in substantieel meer kilogrammen melk en melkeiwit.