Melkvee.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf

  • Menu
DSV Zaden logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over DSV Zaden
  • Contact
DSV ZadenVoerDe voordelen van kwaliteitsgras

De voordelen van kwaliteitsgras

Goede kwaliteit ruwvoer heeft veel voordelen, het zorgt voor meer melkproductie en meer melkeiwit. Hoe bereiken we dit op een efficiënte manier met minder input van eiwit en fosfaat en met minder druk op het milieu? Kan kwaliteitsgras ons helpen om eiwit goed te benutten? We vragen het aan Wilfried van Straalen Senior Consultant Rundvee bij Schothorst Feed Research.

Drie energiebronnen voor de koe

“Belangrijk is om te weten wat er met de verschillende voedingsstoffen in de herkauwer gebeurt voordat het melk wordt”, aldus Van Straalen.

Grofweg kan een voedermiddel opgedeeld worden in celwanden, suikers, zetmeel, eiwitten en vetten. Binnen de energiehuishouding van een herkauwer wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende energiebronnen;

  • Glucogeen; effect op lactose en melkplas
  • Lipogeen; effect op het vetgehalte
  • Aminogeen; effect op melkeiwit gehalte

Wanneer we verschillende voedermiddelen gaan volgen in hun vertering zien we de effecten op de productie van het dier.

Als eerste de vetten, deze worden pas in de darmen afgebroken en opgenomen. De vrijgekomen lipogene energie heeft effect op het melkvet gehalte.

Betreffende zetmeel bestaat er bestendig en onbestendig zetmeel. Het bestendige zetmeel passeert de pens onaangetast en wordt in de darmen verteerd en opgenomen als glucose. Het onbestendige zetmeel is de energiebron voor de pensmicroben en bacteriën voor de productie van microbieel eiwit. Daarbij komt ook propionzuur vrij in de pens wat weer omgezet wordt in glucose. Zetmeel is daardoor de belangrijkste bron voor een hoge melkproductie.

“Let bij zetmeel wel op hoe snel het onbestendige zetmeel vrij komt in de pens aangezien bij te snel vrijkomen pensverzuring op de loer kan liggen”.

Het meest belangrijk bij een herkauwer is het afbreken / verteren van plantaardige celwanden en inhoudstoffen. Bij een juiste penswerking wordt +-70% van de benodigde energie en eiwit in de pens geproduceerd.

Wanneer een celwand in de pens wordt afgebroken komen hier vluchtige vetzuren bij vrij (azijnzuur, boterzuur, propionzuur). De eerste twee genoemde stoffen hebben effect op het vetgehalte in de melk (lipogene energie). “In de praktijk zie je bijvoorbeeld dat het voeren van ouder gras of hooi het vethalte in de melk doet stijgen”.

Wanneer meer propionzuur vrijkomt resulteert dit in meer glucose (glucogene energie) wat de drijvende kracht is voor melkproductie. Zoals net genoemd is zetmeel de meest bekende bron voor glucogene energie. “Maar het aandeel (snel) afbreekbare celwanden in het rantsoen verhogen resulteert ook in meer glucogene energie en dus melk”.

Beter verteerbaar gras zorgt voor meer microbieel eiwit

“Een betere (en mogelijk snellere) verteerbaarheid van gras leidt tot een hogere productie van vluchtige vetzuren in de pens en een verschuiving van azijnzuur/boterzuur naar propionzuur en dus meer glucogene nutriënten”. “Bijkomend voordeel is dat wanneer in verhouding meer propionzuur wordt geproduceerd de methaanproductie lager wordt.” Dit is beter voor het milieu en minder methaanproductie betekent ook dat meer energie in de koe blijft die gebruikt kan worden voor melkproductie.

Wanneer het gras en met name de celwanden beter verteerbaar zijn komt dus meer energie op pensniveau beschikbaar.

“Meer pensenergie betekent ook meer microbieel eiwit dat samen met de extra glucose voor de hogere melkproductie zorgt”, aldus Van Straalen

Betere stikstofbenutting bij hogere celwandverteerbaarheid

Heeft een hogere celwandverteerbaarheid van gras ook effect op de stikstofbenutting? De stikstofkringloop staat momenteel flink in de schijnwerpers.

Van Straalen geeft aan: “Wanneer onvoldoende glucogene energie beschikbaar is in de pens zal een herkauwer eiwitten gaan gebruiken als energiebron. Hiervoor worden de aminozuren omgezet in glucose. Qua stikstof- en eiwit efficiëntie is dit absoluut niet wenselijk. Omdat eiwit een dure voedingsbron is ben je op dat moment ook dief van eigen portemonnee. ”

Gras met MI-label

DSV zaden Nederland B.V. heeft sinds jaren het verhogen van de voederwaarde en de celwandverteerbaarheid als extra doel opgenomen in haar grasveredeling. Grasrassen die uitzonderlijk scoren op voederwaarde krijgen het MI-label (Milk Index).

COUNTRY MilkMore grasmengsels van DSV bevatten grasrassen met een MI-label die beter verteerbaar zijn voor meer melk, meer melkeiwit en een beter milieu.

  • Roy Kuenen

    Roy Kuenen

    06 21 58 24 36

    roy.kuenen@dsv-zaden.nl

    • Stuur mij een bericht via WhatsApp
  • Jos Deckers

    Jos Deckers

    06 54 25 18 31

    jos.deckers@dsv-zaden.nl

    • Stuur mij een bericht via WhatsApp
Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
DSV zaden Nederland veredelt en vermarkt graszaad voor voeder- en gazondoeleinden, mais, sorghum, groenbemesters, granen en koolzaad.
‘Groei door innovatie’’ is ons motto. Met nieuwe rassen en concepten ondersteunen we onze partners om de ruwvoerproductie in Nederland verder te verbeteren.
Lees verder
Aanmelden nieuwsbrief
  • Meld u aan voor onze innovatie nieuwsbrief
Evenementen
  • Informatie over de actuele evenementen
Brochures
  • DSV Ruwvoer 2025
  • DSV TerraLife 2025
  • DSV COUNTRY Horse
  • DSV Granen
Video's
  • Belang van TerraLife groenbemestermengsels toegelicht
  • DSV - Groei door innovatie
Social Media
  • YouTube
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
  • Twitter
Contactpersonen
  • Jos Deckers

    Jos Deckers

    06 54 25 18 31

    jos.deckers@dsv-zaden.nl

    • Stuur mij een bericht via WhatsApp
  • Roy Kuenen

    Roy Kuenen

    06 21 58 24 36

    roy.kuenen@dsv-zaden.nl

    • Stuur mij een bericht via WhatsApp
  • Tako van den Hul

    Tako van den Hul

    06 27 56 84 79

    tako.vandenhul@dsv-zaden.nl

    • Stuur mij een bericht via WhatsApp
    • Stuur mij een bericht via WhatsApp
  • Rowan Timmer

    Rowan Timmer

    06 18 95 85 29

    rowan.timmer@dsv-zaden.nl

    • Stuur mij een bericht via WhatsApp
Meer contact
Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top