Melkveehouder Jeroen Boessenkool zet in op melkkwaliteit


Melkveebedrijf Hol werkt toe naar een bedrijf met 120 tot 130 melkkoeien. De stal wordt uitgebreid met drie spantvakken, om extra ligplaatsen te creëren. Ook wordt het aantal vreetplekken langs het automatische voerhek uitgebreid van 2x12 naar 2x20.
De compacte ligboxenstal is ingericht met twee melkrobots. De jaarproductie bedraagt 11.000 liter. Sinds eind april wordt de melk opgeslagen in een nieuwe silotank van Fullwood Packo. De silo heeft een opslagcapaciteit van 15.500 liter. “Dat past bij de toekomstige bedrijfsomvang”, aldus Boessenkool.
De melkveehouder liet zich bij de keuze voor een nieuwe silotank adviseren door MTEC, dealerbedrijf van Fullwood Packo. “Wij leven van onze melk. Ik wilde daarom graag een goede en degelijke tank”, vertelt Hol. Samen met Jurian Lier, specialist melkwinning bij MTEC, keek Boessenkool naar de mogelijkheden op het gebied van melkaanvoer en -opslag. “We zetten in op optimale melkkwaliteit. Daarbij zijn we alle risicopunten langsgelopen”, vertelt Lier.
Melktank met wanddoorvoer
Dat resulteerde in de keuze voor een melktank met een wanddoorvoer. De melk gaat snel en direct de tank in, een T-stuk in de aanvoer ontbreekt. “Juist het T-stuk is een plek waar reinigingsproblemen kunnen ontstaan en bacteriën voor besmettingen kunnen zorgen”, vertelt Lier.
De wanddoorvoer is op de silotank gelast en verkort de weg van de aanvoerbuis naar de opslag. “Daar zijn geen meerkosten aan verbonden”, aldus Lier.
Jeroen Boessenkool is blij met zijn keuze voor de nieuw silotank met wanddoorvoer. “De melk gaat rechtstreeks de tank in en de melkkwaliteit is uitstekend.” De melkveehouder denkt dat de aandacht voor melkkwaliteit de komende jaren alleen maar toeneemt. Op de ledenvergadering van de Coöperatieve Zuivelfabriek (CZ) Rouveen Kaasspecialiteiten werd hij niet voor niks gewezen op het belang van een deugend invoer- en reinigingssysteem. “Met het oog op de toekomst is dit een goede keuze”, zo zegt hij.
Jeroen Boessenkool investeerde eerder ook al in duurzaamheid en efficiëntie. Op de bedrijfsgebouwen liggen 200 zonnepanelen. De warmte die vrijkomt bij het koelen van de melk wordt teruggewonnen via een Eco-heater. Dat gebeurt in combinatie met een gesloten elektrische boiler. “We hebben genoeg warm water om te reinigen”, aldus de melkveehouder. Op de besturingskast van de nieuwe silotank van Fullwood Packo kan hij checken of de hoofdreiniging goed wordt uitgevoerd en hoeveel reinigingsmiddel er wordt verbruikt.