Stikstofbenutting op grasland varieert tussen de 42 en 217 procent

Naast de aangetoonde variatie in stikstofbenutting, blijkt ook dat de ammoniakemissie alleen uit urine komt. De gedachte dat ammoniak alleen wordt uitgestoten als mest en urine samenkomen, is volgens de onderzoekers onjuist. Lage emissies komen bij alle bedrijfstypen voor, dus zowel biologische als intensieve gangbare bedrijven
Het onderzoek werd uitgevoerd door zelfstandig onderzoekers Peter Vanhoof en Anton Nigten, in opdracht van de Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu (VBBM). Tien toeleveringsbedrijven financierden het onderzoek.
Verschillende bedrijfstypes
De onderzoekers onderzochten de emissies, met name ammoniak, van mest van verschillende bedrijfstypes. Daarbij werd gekeken naar de factoren die daar invloed op kunnen hebben, zoals het winterrantsoen, de melksamenstelling, de mestsamenstelling en de overige stoffen die in de put terecht komen.
Vervolgens keken de onderzoekers welke maatregelen tot de laagste ammoniakemissie en de hoogste stikstofefficiëntie leiden. Daarbij valt te denken aan aanwendingsmethodes, producten in het voer of door directe toevoegingen aan de drijfmest in de put. Hiervoor werd ook de gewasopbrengst en -kwaliteit gemeten. Daarnaast is het effect van kunstmest op de opname door het gewas in beeld gebracht.
Lezingen
Deze week wordt op drie locaties in het land een lezing gehouden over het rapport ‘Ammoniakemissies uit drijfmest’; 4 februari in Veendam, 5 februari in Almkerk en 6 februari in Kollumerzwaag. Kijk voor meer informatie op www.landbouwagenda.nl.