Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsBeleidZuivelFrieslandCampina versoepelt vriespunteisen

FrieslandCampina versoepelt vriespunteisen

Leden-melkveehouders van FrieslandCampina krijgen niet langer direct een kortingspunt, wanneer een levering hogere vriespuntwaarde heeft dan -0,515 graden Celsius. Dat blijkt uit de aanpassingen van het melkgeldreglement van de coöperatie, die per 1 januari 2020 zijn ingegaan.

Een kortingspunt wordt vanaf dit jaar uitsluitend gegeven, wanneer het rekenkundig gemiddelde van alle leveringen in een maand boven de -0,515 graden Celsius liggen én minimaal één levering een waarde van boven de -0,510 graden Celsius heeft. Dat betekent dat een enkele uitschieter boven de -0,510 graden Celsius of een maangemiddelde van -0,511 graden Celsius geen problemen meer oplevert (zie tabel).

Enkelvoudige leveringenMaandgemiddelde Kwaliteitskortingpunten
≤ -0,510 °C ≤ -0,515 °C0
> -0,510 °C ≤ -0,515 °C 0
≤ -0,510 °C> -0,515 °C 0
> -0,510 °C > -0,515 °C 1

Einde aan soap

Melkvee.nl schreef in mei 2019 al over problemen met de aangescherpte FrieslandCampina vriespuntnorm. Bij twee melkveehouders dreigde melkweigering wegens een structureel te hoge vriespuntwaarde. Tientallen melkveehouders deden na het artikel over deze twee melkveehouders vergelijkbare verhalen bij de redactie van melkvee.nl.

Na een onderzoek van COKZ in samenwerking met Wageningen Food Safety Research – op verzoek van de NZO – sluit FrieslandCampina uit dat technische oorzaken de verhoogde vriespuntproblemen verklaren. FrieslandCampina: „Op basis van die conclusie moeten we er in de toekomst rekening mee houden dat de verhoging – die in de afgelopen zomer is gezien – vaker kan voorkomen, ook al was in eerdere jaren geen sprake van zo’n grote spreiding door het jaar heen. Daarom is besloten om de normering voor vriespunt voor leden-melkveebedrijven in Nederland te verruimen.”

Boetes vanwege een te hoog vriespunt zijn uiteindelijk nooit gegeven, aldus de woordvoerder van FrieslandCampina.

Voorbehandelen met dip

De zuivelverwerker versoepelt ook de eisen voor dippen, sprayen en uierbehandeling. Tot en met 2019 mocht dat alleen ná het melken, maar omdat uit onderzoek van de NZO is gebleken dat er geen residuvorming plaatsvindt bij wettelijk toegestane voorbehandelingsmiddelen, mag dat vanaf nu ook vóór het melken.

Foto van Geert van den Biggelaar
Tekst: Geert van den Biggelaar

Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.

Beeld: Ruth van Schriek

Bron: FrieslandCampina

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top