‘Brussel’ ziet komend decennium gunstig in voor de zuivelsector

Gedurende de periode 2019-2030 wordt een stijging van de consumptie van zuivelproducten in de EU-landen verwacht. Die stijgende consumptie zal gepaard gaan met een jaarlijkse productiestijging van circa 0,8 procent. Dit mond uit in een totale jaarproductie van 179 miljoen ton in 2030. Een en ander is het gevolg van de groei van de bevolking in het algemeen en van de inkomens in het bijzonder.
Door deze gunstige ontwikkeling zal tevens een stijging van de import van zuivelproducten in de EU noodzakelijk zijn. Tegen 2030 zal de Europese zuivelsector daardoor tegen de 35 procent kunnen voldoen aan de globale vraag met de focus op producten met toegevoegde waarde zoals bio-producten en producten met geografische herkomstaanduidingen. Boven vermelde cijfers staan in de EU Agricultural Outlook 2019-2030 van de Europese Commissie.
Meer vraag naar kaas
In de Outlook wordt verwacht dat de export van zuivelproducten vanuit de Unie gedurende de periode 2019-2030 jaarlijks gemiddeld met 330.000 ton melk-equivalent zal stijgen. Alleen al voor de Europese markt geldt volgens de Outlook dat jaarlijks tot 900.000 ton melk extra nodig zal zijn om te kunnen voldoen aan de vraag naar traditionele zuivelproducten, waaronder vooral kaas. Volgens de Commissie zal ook de productie van magere melkpoeder en van boter gedurende deze periode blijven stijgen. Niet alleen in de EU-landen, ook in de rest van de wereld voorspelt de Outlook een stijging van de consumptie van zuivelproducten.
Minder grasland
Tenslotte verwacht de Commissie nog dat de totale oppervlakte aan landbouwgrond in de EU van 178 miljoen hectare eind 2018 zal dalen naar 176 miljoen hectare in 2030. Dat zal vooral ten koste gaan van de graanteelt en de melkveehouderij (minder grasland).
Tekst: Jan Schils
Beeld: Ruth van Schriek