Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsGezondheidRauwe koemelk beschermt tegen ontstaan van allergieën

Rauwe koemelk beschermt tegen ontstaan van allergieën

Allergieën als astma en bepaalde voedselallergieën zijn wellicht te voorkomen door het drinken van rauwe koemelk. Met bioactieve wei-eiwitten verrijkte bewerkte melk heeft ook veelbelovende effecten.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Suzanne Abbring, dat ze vandaag op de Universiteit Utrecht verdedigt. T-cellen (een bepaald type afweercel) reageerden minder heftig op rauwe koemelk dan op verwerkte melk en de allergische reactie op rauwe melk was bij koemelk-allergische kinderen minder heftig dan bij verwerkte koemelk.

Wei-eiwit beschermt

Abbring onderzocht of melkverwerking een negatief effect heeft op de allergeniciteit van de melk, dat wil zeggen, het vermogen van de melk om een allergische reactie te veroorzaken. Zowel rauwe melk als de wei-eiwit fractie, geïsoleerd uit rauwe melk, bleken een lagere allergeniciteit te hebben dan hun verwerkte tegenhangers.

Het allergie-beschermende effect werd volgens het onderzoek vernietigd door de huidige, industriële melkverwerkingsmethoden als homogeniseren en verhitten. Reden daarvoor is volgens het proefschrift van Abbring onder meer dat bioactieve wei-eiwitten bij een temperatuur boven 65 graden Celsius kapot gaan. Deze eiwitten zouden juist verantwoordelijk zijn voor het beschermende effect van de koemelk.

Maximaal 60 graden Celsius

Het verwarmen van rauwe melk tot een maximale temperatuur van 60 °C of het gebruik van mildere verwerkingsmethoden, beide met als doel deze wei-eiwitten te behouden, zijn veelbelovende alternatieven voor rauwe melk, aldus Abbring. Hetzelfde geldt voor het verrijken van bewerkte melk met bioactieve wei-eiwitten. Rauwe koemelk of zijn bioactieve wei-eiwitten zouden volgens de onderzoekster deel uit kunnen maken van nieuwe voedingsconcepten om allergieën tegen te gaan.

Wanneer rauwe koemelk onder goede hygiëne-voorschriften wordt geproduceerd, moet het prima te drinken zijn, denkt Abbring. Maar een nul risico nooit worden gegarandeerd en daarom wordt de consumptie van rauwe koemelk sterk afgeraden of zelfs verboden door overheidsinstanties.

Foto van Geert van den Biggelaar
Tekst: Geert van den Biggelaar

Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top