RIVM rekent met half procent minder ruw eiwit in krachtvoer

Dat blijkt uit berekeningen van het RijksInstituut Voor Milieuhygiëne (RIVM) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Een half procent minder ruw eiwit in krachtvoer levert jaarlijks een reductie van 5,5 mol stikstof per hectare op. Warme sanering van de varkenshouderij levert jaarlijks een besparing van 2,6 mol stikstof per hectare op. Uiteraard is het effect van de vrijwillige sanering varkenshouderij afhankelijk van de daadwerkelijke deelname aan de regeling, het bedrijfstype dat deelneemt en de geografische spreiding. Generieke verlaging van de maximum snelheid op snelwegen naar 100 km kilometer levert 1,6 mol stikstof per hectare per jaar op. Voor het vlottrekken van de woningbouw is gemiddeld 0,3 mol stikstof per hectare per jaar nodig, maar er zijn grote lokale verschillen.
Drie jaar tijd
RIVM en PBL gaan ervan uit dat de verlaging van het ruw eiwitgehalte met een half procent drie jaar tijd kost om door te voeren. Veel zal afhangen van de snelheid waarmee de melkveehouderij en de veevoerindustrie de maatregel kan doorvoeren, schrijft PBL onderzoeker Gert Jan van de Born. Op langere termijn is er veel winst te behalen met andere managementmaatregelen dan het verlagen van het ruw eiwitgehalte in krachtvoer van melkvee, zoals het verbeteren van de voerefficiëntie, fokkerij en grasveredeling. Volgens de berekeningen van het RIVM/PBL is het effect van deze managementmaatregelen groter dan van een half procent minder ruw eiwit in het krachtvoer van melkvee.
Kwaliteitstoets
Het rapport ‘Effect van bronmaatregelen in de veehouderij op de stikstofdepositie’ heeft niet de gebruikelijke interne kwaliteitstoets doorlopen. Het rapport is een ‘quickscan’ en opgesteld door het PBL in de rol van kennisleverancier voor de projectgroep ‘Bronmaatregelen stikstofreductie’.