Melkvee.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf

  • Menu
AgruniekRijnvallei logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over AgruniekRijnvallei
  • Contact
AgruniekRijnvalleiVoerRuwvoerMais hakselen: tips voor de juiste bewerking

Mais hakselen: tips voor de juiste bewerking

Voor een goede vertering van de mais moet de korrel zo fijn mogelijk worden gemaakt. De mais moet homogeen gehakseld zijn zonder grove stukken of vellen. Daarnaast moet de kuil voldoende verdicht zijn.

Het optimaal benutten van grondstoffen door individuele bewerking is een van de pijlers van onze Zuiver Voer-filosofie. Dit geldt natuurlijk ook voor uw eigen ruwvoer. Essentieel voor een optimale benutting én voor gezond hARd melken is de juiste bewerking. Eenvoudige aanpassingen in het hakselproces kunnen al veel opleveren.

Goede kwaliteit rassen

Het is van belang dat de mais rechtop en egaal op het land staat. De hakselkwaliteit is minder goed als de invoer van de maisplanten ongelijk is, bijvoorbeeld door omgewaaide mais of een ongelijk kopeind. Kies, naast een goede grondbewerking, voor rassen met een goede stevigheid.

Invoer in de hakselkooi

De maisplant wordt afgesneden door de maisbek en naar de invoer gebracht. Door een rollenblok worden de planten in een egaal pakket de hakselkooi ingevoerd. De haksellengte wordt bepaald door de snelheid van het rollenblok. De dikte van het pakket wordt bepaald door de rijsnelheid van de hakselaar. Het ds-% van de mais en het aandeel van mais in het rantsoen bepalen de optimale haksellengte. Een richtlijn is dat mais bij 35% ds op 6 mm wordt gehakseld. Nattere mais mag grover worden gehakseld tot maximaal 10 mm. De haksellengte is eenvoudig te controleren met een liniaal.

Scherpe messen in de trommel

De hakseltrommel draait altijd op vol vermogen en alle messen zitten op de trommel. Voor mais worden vaak speciale maismessen gebruikt. Het is belangrijk dat de messen regelmatig geslepen worden. Dit kan eenvoudig door middel van één druk op de knop. Let wel op dat na het slijpen het tegenmes moet worden bijgesteld.

De korrel fijnmaken

De korrel wordt fijngemaakt met een korrelkneuzer. Deze bestaat uit twee geribbelde rollen die met een verschillende snelheid tegen elkaar in draaien. De afstand tussen de rollen varieert van 1,5 tot 4 mm en is instelbaar. Tijdens het hakselen kan worden gecontroleerd of de korrel fijn genoeg wordt gemaakt. Overleg indien nodig met de hakselchauffeur welke fijnheid maximaal mogelijk is.

Mais hoger hakselen

Door mais hoger te hakselen kan de voederwaarde van mais worden verhoogd. Het levert per 10 cm hoger ongeveer 12 gram zetmeel/kg ds op. Het kost wel ongeveer 2% per 10 cm aan opbrengst. Door opgespat zand en schimmels is het onderste deel van de stengel vaak niet zo mooi. Ook bevat dit deel weinig voederwaarde. Meestal is het klepelen of frezen van de stoppels nodig als er meer dan 30 cm blijft staan.

Kostenbesparing

Besparing van de kosten is wellicht mogelijk door de inrichting van de percelen of het erf. Vaak kunt u dit met uw loonwerker bespreken. Het loont niet om te besparen op de instellingen van de hakselaar. Een goede hakselkwaliteit, daar gaat het om!

Meer weten of vragen?

Wilt u meer weten over het voer of advies van AR? Neem dan contact op met AR verkoopleider rundvee Richard ter Beek. Of laat uw contactgegevens achter via het contactformulier.

  • Richard ter Beek

    Richard ter Beek

    Algemeen Manager AR Plant

    0622503625

    r.terbeek@argroep.nl

    • Stuur mij een bericht via Whatsapp
Neem contact met mij op
Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
AR realiseert
Wij zijn AR (AgruniekRijnvallei): een actieve land- en tuinbouwcoöperatie met veehouders, akkerbouwers en fruittelers als leden. Onze ambitie? Het ondersteunen van agrarische ondernemers met hun uitdagingen van vandaag de dag en met hun plannen voor later. We beloven ze daarbij niet alleen resultaat, maar maken onze beloftes ook waar. Dit doen we met behulp van praktische adviezen en een breed scala aan doordachte oplossingen. Wij ontwikkelen en produceren niet alleen kwalitatief hoogwaardig Zuiver Voer, maar kunnen u als veehouder ook adviseren op het gebied van bedrijfsontwikkeling.
Assortiment
  • Rundvee
  • Jongvee
  • Melkvee
  • Vleesvee
  • Rosékalveren
  • Biologische diervoeders
Producten
  • Structuurbrok Gras
  • Sodagrain
  • Maxammon Grain
  • Droogstandsmix Maxima
  • Mineralen
Contact
Neem vrijblijvend contact met ons op
  • 0317-499510

    voer@argroep.nl

  • Dirk Italiaander

    Dirk Italiaander

    Technisch specialist melkvee

    0613631030

    d.italiaander@argroep.nl

    • Stuur mij een bericht via Whatsapp
  • Coen van Sterkenburg

    Coen van Sterkenburg

    Specialist rundvee & ruwvoerteelt

    0655331150

    c.vansterkenburg@argroep.nl

    • Stuur mij een bericht via Whatsapp
  • Teunis Kool

    Teunis Kool

    Specialist rundvee

    0622016272

    t.kool@argroep.nl

    • Stuur mij een bericht via Whatsapp
  • Sander Hulshof

    Sander Hulshof

    Manager AR Coproducten

    0610546974

    s.hulshof@ar-coproducten.nl

    • Stuur mij een bericht via Whatsapp
  • Richard ter Beek

    Richard ter Beek

    Algemeen Manager AR Plant

    0622503625

    r.terbeek@argroep.nl

    • Stuur mij een bericht via Whatsapp
Meer contactContactformulier
Social Media
  • Volg ons op Facebook
  • Volg ons op Twitter
  • Abonneer op ons Youtube-kanaal
  • Volg ons op Instagram
Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top