Derogatie geen negatief effect op grondwaterkwaliteit

In een afgelopen maandag verschenen rapport, beschrijven de instituten de monitoringsresultaten voor derogatiebedrijven in het jaar 2017, en de trend vanaf 2006. Daaruit blijkt dat het stikstofbodemoverschot op derogatiebedrijven sinds 2006 met 20 procent is gedaald. Een dalend stikstofbodemoverschot houdt in dat stikstof efficiënter wordt gebruikt. Hierdoor kan er minder nitraat met regenwater wegzakken naar diepere lagen in de bodem en in het grondwater terechtkomen.
Gemiddeld hebben derogatiebedrijven in 2017 precies 245 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare gebruikt. Het onderzoeksrapport meldt dat sinds 2015 de gemiddelde nitraatconcentratie van derogatiebedrijven in alle regio’s onder de EU-norm van 50 milligram per liter ligt. Dit geldt voor gemiddelden per regio. Op bedrijfsniveau wordt de nitraatnorm soms nog wel overschreden, maar gemiddeld genomen voldoen steeds meer derogatiebedrijven de laatste jaren aan deze norm, stellen de opstellers van het rapport
Droge gronden, minder afbraak nitraat
De hoogste nitraatconcentraties zijn in dat jaar aangetroffen in de lössregio (38 milligram per liter) en in het zuidelijk en oostelijk deel van de zandregio (31 milligram per liter). In deze regio’s komen drogere gronden voor, waar nitraat in mindere mate in de bodem wordt afgebroken en daardoor meer kan wegzakken naar het grondwater, verklaren de onderzoekers.