Brexit kan stabiel Arla in onbalans brengen

Gisteren presenteerde Arla de halfjaarcijfers van 2019. Daaruit blijkt de omzet vooral dankzij de groei van merkproducten buiten Europa te zijn gestegen naar 5,2 miljard, een groei van 2 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2018. De gemiddeld uitbetaalde melkprijs bedroeg 36,1 Eurocent per liter standaardmelk en veranderde nauwelijks in het eerste halfjaar van 2019. Deze prijs is het hoogste niveau in drie jaar en zeker ook te danken aan het reorganisatieprogramma Calcium, dat voorspoediger verloopt dan verwacht.
Kwart van de omzet Brits
Een mogelijke 'no deal Brexit' kan de positieve verwachtingen over nieuwe stabiele jaarcijfers van Arla echter negatief beïnvloeden, benadrukt de directie. Sinds de Brexit werd aangekondigd heeft Arla meer dan 150 miljoen Euro verloren door de koersdaling van de pond ten opzichte van de Euro. Arla boekt in tegenstelling tot FrieslandCampina namelijk een vierde van de omzet in Groot Britannie. Ruim 3 miljard liter melk van de in totaal bijna 14 miljard liter melk die jaarlijks wordt verwerkt vindt in Groot-Britannie plaats.
Aanhoudend koersval risico
De komende weken wordt duidelijk of er wel of geen harde Brexit komt. Daar hangt voor Arla veel vanaf. Vrij handelsverkeer is heel belangrijk voor de Arla merkzuivelproducten. Logistieke problemen, douanetarieven en administratiekosten kunnen de handelstromen sterk verminderen. Het ontbreken van een deal kan op de langere termijn bovenden leiden tot aanhoudende onzekerheid over de koersverhouding tussen het Britse Pond en de Euro, waardoor de Arla-inkomsten in vergelijking met de concurrenten sterk onder druk komen te staan. Arla heeft zich verzekerd tegen deze risico's.