Pasteurisatie onder druk maakt verse melk tot 40 dagen houdbaar

Het Russische bedrijf Millisecond Technologies heeft samen met de universiteit van Purdue in de Verenigde Staten een procédé ontwikkeld waarbij melk tijdens het pasteuriseren onder druk wordt gebracht en verneveld. De schadelijke micro-organismen komen dan aan de buitenkant van de afzonderlijke melkdruppels te liggen, waardoor de pasteurisatie een groter effect heeft. Het duurt dan langer voordat de melk zuur wordt. Voordeel ten opzichte van de bestaande langhoudbare melk is dat de samenstelling en de smaak van dagverse melk behouden blijft.
Puerto Rico
De techniek van Millisecond Technologies wordt nu al toegepast in het Caraïbisch gebied, wat regelmatig wordt geplaagd door stormen en stroomuitval. Zuivelbedrijf Tres Monjitas in Puerto Rico brengt daar sinds mei al een lijn met extra lang houdbare verse melk op de markt, die een periode van stroomuitval makkelijker moet kunnen doorstaan. Bovendien biedt dit volgens Tres Monjitas ook meer mogelijkheden om melk te verschepen naar de omliggende eilanden in het gebied, zoals de Maagdeneilanden en de Dominicaanse Republiek.
Behalve voor melk wordt de techniek ook ingezet voor het uitschakelen van pathogenen in bloed van bloedbanken.
Beeld: Pixabay