Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
Levensduur logo
  • Home
  • Fokkerij
  • Jongvee
  • Voeding
  • Gezondheid
  • Huisvesting
LevensduurVoerBeperken voerhekselectie belangrijk voor levensduur koe

Beperken voerhekselectie belangrijk voor levensduur koe

Een wisselende voeropname, minder goede vertering van het rantsoen, lagere melkproductie, lager vetgehalte, schade aan het maagdarmkanaal, leverabcessen en kreupelheid zijn allen gevolgen van een wisselende pens-pH. Koeien die minder selecteren aan het voerhek, hebben een stabielere pens-pH.

Dat zegt Jonne Twerda van Agrifirm. Voor een gezonde koe met een hogere levensproductie is het voermanagement van groot belang, stelt hij. „In de praktijk is selectie aan het voerhek vaak een belangrijke oorzaak van een suboptimale gezondheid.”

Een perfect gemengd rantsoen, waarin koeien niet tot nauwelijks kunnen selecteren, zorgt naast voor die stabiele pens-pH voor gezonde, weerbare koe en om dat te bereiken, is volgens Agrifirm vakmanschap, discipline en aandacht nodig.

Constant rantsoen voor constante pH

Na de voeropname daalt de pH van de pens in de koe. De optimale pH ligt tussen de 6,0 en 6,6. Als de koe 24 uur per dag exact hetzelfde rantsoen op kan nemen, blijft de pH het meest stabiel. „pH-fluctuaties dragen bij aan het ontstaan van subacute pensverzuring. Diverse onderzoeken geven aan dat pensverzuring een grote impact heeft op de diergezondheid. Een wisselende voeropname, minder goede vertering van het rantsoen, lagere melkproductie, lager vetgehalte, schade aan het maagdarmkanaal, leverabcessen en kreupelheid zijn het gevolg. Alleen de kreupelheid bijvoorbeeld wordt al op een kostenpost van 200 euro per koe gezet”, berekent Twerda, die daarmee het belang van een stabiele pH en daarmee het voorkomen van pensverzuring door selectie in het rantsoen aangeeft.

Ranglage en ranghoge dieren beide gevoelig voor selectie

„De gevolgen van selectie aan het voerhek zijn vaak onderschat”, vindt Twerda, die uitlegt wat er in het koppel gebeurt. „Bij selectie krijgen de dominantere koeien meer krachtvoer. Die koeien staan immers als eerste na het voeren aan het voerhek of verdringen andere dieren. Deze groep krijgt een fluctuerende pens-pH. Deze koeien hebben een grotere kans op subklinische pensverzuring, een lagere weerstand, dunne mest, een lager vetgehalte en zijn gevoeliger voor klauwproblemen. Dit kan ervoor zorgen dat deze koeien eerder uitvallen. Daar tegenover staan de ranglagere dieren, zoals de verse vaarzen. Deze krijgen bij selectie de minst lekkere delen, wat over het algemeen de niet-krachtvoerachtigen zijn. Deze dieren krijgen niet de energie die ze nodig hebben. Slepende melkziekte, een lagere melkproductie, dikkere mest, maar ook problemen met de weerstand en vruchtbaarheid liggen op de loer. Voor deze groep is dat vaak een reden van vervroegde afvoer.”

Foto van Geert van den Biggelaar
Tekst: Geert van den Biggelaar

Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.

Beeld: Ellen Meinen

Bron: Agrifirm

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Levensduur
Het streven naar een langere levensduur bij melkvee is een belangrijk onderwerp. Er zijn veel managementfactoren die de levensduur beïnvloeden. Melkvee zoomt op deze site in op het management van huisvesting, voeding, jongvee en gezondheid. De basisfactoren waar winst te behalen is.
Levensduurpartners
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top