Lopende rekening melkveebedrijven in de min

Dit meldt ABN Amro op basis van de liquiditeitsbarometer, een publiek private samenwerking tussen Wageningen Economic Research, het Ministerie van Landbouw en ABN Amro.
De gemiddelde stand op de lopende rekening stond eind juni op -1.900 euro. Oorzaken van de dalende liquiditeit liggen in de iets lagere melkprijs en de extra kosten voor loonwerk, brandstoffen en andere kosten voor zaai- en oogstwerkzaamheden. Ook mestkosten vallen grotendeels in het tweede kwartaal. De ontwikkeling van de stand op de lopende rekening is een resultante van de bij- en afschrijvingen. Neveninkomsten en privé-uitgaven zijn wel in het saldo verwerkt.
Betalingsachterstand bij leveranciers
Het verschil tussen de kostprijs en de opbrengstprijs is niet heel groot. Wel ziet ABN Amro dat de kostprijs de afgelopen jaren telkens wat is gestegen. Ook heeft de bank de indruk dat de betalingsachterstand bij leveranciers is toegenomen.
Voor de komende periode verwacht de bank dat de liquiditeitspositie geen grote verandering zal laten zien. De droogte heeft vooralsnog niet geleid tot lagere kasposities. Veel bedrijven konden teren op voorraden en ook de lagere aantallen jongvee hielp bij het verlagen van de ruwvoerbehoefte en de mestafzet. Als de droogte aanhoudt, verwacht ABN Amro op een aantal bedrijven wel problemen en zijn voeraankopen onvermijdelijk, wat direct invloed heeft op de kaspositie.
Stabiele melkprijs
De melkprijs blijft redelijk stabiel, verwacht ABN Amro. Er is wereldwijd sprake van een beperkte groei van de melkprijs, maar ook de vraag groeit slechts beperkt. Dit houdt de markt in evenwicht.